Lapszemle

Tarka farsang

Itt a farsang, áll a bál – szól a nóta, s ha esetleg bálba nem is megyünk, a kissé szomorkás, ködbe burkolózó tél végi délutánokon, hosszú estéken jól eshet egy kis móka, mulatság. Összejönni a barátokkal, beszélgetni, megvitatni az élet nagy dolgait, játszani és persze jókat falatozni együtt. A farsangi kavalkádot az asztalra kerülő színes ételekkel is megidézhetjük. A változatosság igencsak jót tesz a szervezetünknek a téli hetek után, miközben a szemünket és a lelkünket szintén gyönyörködteti.

Tarka farsangA kicsit méltatlanul mellőzött csicsóka ünnepi étellé lényegülhet, ha egy kis nemes bájjal fűszerezzük: a tejszín és egy rafinált pesztó méltó helyére, az előkelő ételek sorába emeli e göcsörtös gumót. A krémleves tarkaságát pedig az uborkagyalun legyalult céklából sütött chips adja meg.

Az aszalt gyümölcsök ugyancsak kiváló alapanyagai a téli konyhának, hiszen változatosak és üdeségükkel a nyarat idézik. A bennük koncentrálódott cukor pedig igazán ízletessé, nem mellesleg kalóriában gazdaggá teszik a fogásokat. Az aszalt szilvával készült őz apróhúst különleges téli alkalmakra ajánljuk!

Farsang nem telhet el fánk nélkül. De süthetünk fánkot máskor is! A rózsafánk készítése ugyan bonyolultnak tűnik, de a végeredmény megéri a fáradságot. A kamrában bizonyára akad még egy-két üveg féltve őrzött lekvár ez erdő kincseiből, a rózsafánkhoz nemes egyszerűséggel csipkebogyót válasszunk.

Fotó: Vass András