A kicsit méltatlanul mellőzött csicsóka ünnepi étellé lényegülhet, ha egy kis nemes bájjal fűszerezzük: a tejszín és egy rafinált pesztó méltó helyére, az előkelő ételek sorába emeli e göcsörtös gumót. A krémleves tarkaságát pedig az uborkagyalun legyalult céklából sütött chips adja meg.
Az aszalt gyümölcsök ugyancsak kiváló alapanyagai a téli konyhának, hiszen változatosak és üdeségükkel a nyarat idézik. A bennük koncentrálódott cukor pedig igazán ízletessé, nem mellesleg kalóriában gazdaggá teszik a fogásokat. Az aszalt szilvával készült őz apróhúst különleges téli alkalmakra ajánljuk!
Farsang nem telhet el fánk nélkül. De süthetünk fánkot máskor is! A rózsafánk készítése ugyan bonyolultnak tűnik, de a végeredmény megéri a fáradságot. A kamrában bizonyára akad még egy-két üveg féltve őrzött lekvár ez erdő kincseiből, a rózsafánkhoz nemes egyszerűséggel csipkebogyót válasszunk.
Fotó: Vass András