Lapszemle

Nem a miénk, ne vigyük haza!

Lassan megenyhül a fagy, és egyre hosszabb ideig élvezhetjük a napsugarakat. A csíkos hátú vadmalacok még nagyon kicsik, de bizalommal várják a kikeletet. Az erdő koronás fői, a gímszarvasok pedig éppen fenséges trófeájukat, az agancsukat hullajtják. Nincs visszaút, a természet jelzi, hogy érkezik a tavasz! De erre utalnak az erdőkben mind gyakrabban feltűnő kirándulók is. Ők mindenképpen fogadják meg tanácsainkat.

A hazai erdőkben februárban a gímszarvasok, márciusban a dámbikák elhullajtott agancsait fedezhetjük fel az avarban. Akármenynyire is tetszetős azonban egy ilyen „zsákmány”, azt nem lehet hazavinni! A jogszabály szerint ezek a fejdíszek csak az adott területen vadászatra jogosultak tulajdonát képezik, csak ők gyűjthetik be. Ezt meg is teszik a szakemberek, hiszen a hullott agancsok nagyon sokat elárulnak a területen élő bikákról, segítve ezzel a vadgazdálkodás tervezését. A gímszarvasairól messze földön híres Gemenci erdőben például a vadászatra jogosult Gemenc Zrt. vadgazdálkodási szakemberei szemrevételezik minden tavasszal a hullott agancsokat, ebből következtetve a területen élő szarvasállomány mennyiségére, összetételére, minőségére.

Ne gyűjtsük be tehát az erdőben talált hullajtott agancsot, inkább gondoljunk arra, hogy annak teljes kifejlődéséhez körülbelül öt hónap szükséges. Az újonnan kifejlődött agancs teljesen megőrzi a korábbi fejdísz formáját, ám évről évre nagyobb és vastagabb lesz. A fejlődés alatt lévő úgynevezett „barkás” agancs nagyon különleges, a meleg, élő szövet, puha tapintású.

A hullott agancs hazavitelével nemcsak jogszabályt sértünk, hanem nagy kárt is okozhatunk az erdő élővilágában. Ennek a legelrettentôbb példája, hogy az illegális agancsgyűjtők és egyben állatkínzók nem várják meg, amíg természetes módon lehull az agancs. A szarvast űzik, hajtják, így menekülés közben az állat agancsa beleakadhat a bokrokba, gallyakba, vagy nekiütődik például egy fatörzsnek, s azért esik le. Erre enged következtetni, ha az agancs rózsája véres. Az állat ráadásul rettenetesen szenved a fájdalomtól, ha az üldözések miatti ütközéstől szakad ki az agancs a koponyából.

De az erdőbe nem illő viselkedésünkkel, az elhullatott agancsok utáni kutatással nemcsak a bikákat zavarhatjuk meg, hanem a nemrégiben ellett vaddisznókocákat is. A zajra ugyanis elhagyják vackukat, így a malacok könnyebben megfáznak és elhullanak.

Engedve a tavasz csábításának, fedezzük fel az erdőt, de inkább szemlélődjünk, és lehetőség szerint kevésbé bolygassuk meg annak élővilágát.