Lapszemle

Mire valók a sorompók?

Az erdőt-mezőt járók számára olykor érthetetlen, miért is keresztezik sorompók útjaikat. Ezek néhány évtizeddel ezelőtt még egyszerű, fából készült akadályok voltak, amelyeket elsősorban a falopások megelőzése céljából létesítettek. Azóta nagyot változott a világ – ma már leginkább az engedély nélküli szemétlerakás miatt kell egyre erősebb és költségesebb sorompókat felállítani.

Ugyanakkor sorompókra szükség van azért is, hogy kevesebb engedély nélküli terepjáró, kvad, terepmotor robogjon az erdőkben. Utasaik ugyanis meg se gondolják, hogy a száguldozásukkal nemcsak az állat- és növényvilágot veszélyeztetik, hanem az erdőben járó gyalogosok, kerékpárosok testi épségét is.

Az utóbbi időben pedig a mind gyakoribb vadorzás miatt is rákényszerülnek az erdészek arra, hogy mind több helyen építsenek sorompót. Talán egyszer eljön az idő, amikor nem kell így védeni az erdő életét és értékeit, de Farkas Viktor, a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének vezetője szerint jelenleg nincs jobb megoldás. Az erdészek törekednek a rugalmasságra: adott esetben, különleges indok esetén egy-két napos vagy akár egyhetes behajtási engedélyt is kiadnak, de természetesen akkor is elvárják a szabályok betartását.

Katasztrófa vagy baleset esetén különösen fontos, hogy a sorompók ne legyenek akadályai a mentésnek. A többi állami erdőgazdasághoz hasonlóan a Pilisi Parkerdő Zrt. ezért is tart fenn igen jó kapcsolatot a területileg illetékes rendőrséggel, tűzoltósággal. Általában nekik is van kulcsuk a sorompókhoz, akárcsak az erdőőri szolgálat munkatársainak. Természetesen az ügyeletes erdész szintén tud intézkedni. A kirándulószezonban a sorompó elé parkoló autók azonban nehezítik a mentést, ezért lényeges, hogy az erdőt látogatók csak a kijelölt helyeken parkoljanak.

Fontos, hogy a mentők, rendőrök, tűzoltók munkáját ne akadályozzák a sorompók, ám a kirándulók maguk is sokat tehetnek a nagyobb baj megelőzéséért. Nem lenne szabad elfelejteniük, hogy az elsősegélynyújtáshoz szükséges alapvető kellékek éppoly elengedhetetlen tartozékai egy túrának, mint a réteges, időjárásnak megfelelő öltözet és a valóban időszerű, használható turistatérkép. Ne sajnáljuk a pénzt az igényes, pontos térkép megvásárlására! Baleset esetén akár életet is menthet, ha tisztában vagyunk a tartózkodási helyünkkel, s a különféle tereptárgyak, pl. patak, szikla beazonosításával nagyban könnyíthetjük a mentők munkáját. Azért se vágjunk neki hosszú évekkel korábbi kiadásokkal meghódítani a rengeteget, mert a turistautak nyomvonala változhat, erdőgazdálkodási vagy éppen természetvédelmi okok miatt egyeseket lezárnak, helyettük másokat létesítenek. Előfordul, hogy teljesen új, látnivalóban bővelkedő utak nyílnak.