Lapszemle

Visznek MINDENT…

…ami eltüzelhető vagy pénzzé tehető. Már A mi erdőnk hasábjain is írtunk arról, hogy a hazánkban elégetett tűzifa egy része engedély nélküli, általában az erdőt jelentősen károsító vágásból származik. Az ezt megakadályozni szándékozó erdőgazdálkodónak sokat segít, ha a felhasználók kerülik a vásárlást a tűzifával házaló kupecektől. De a tolvajok nem csak fával rövidítik meg az erdőt, illetve annak gazdáját.

Szomorú látvány, komoly gazdasági kárAz illegális gyűjtögetők kisebbik része jóhiszemű elkövető, vagyis egyszerűen nincs tudomása arról, hogy a nagy „közös” erdő javai csak korlátozottan hasznosíthatók. Egyszerűen azért, mert természeti erőforrásaink végesek. Ennél rosszabb, ha valaki szándékosan szegi meg a jogszabályba foglalt előírásokat. Talán sokakat meglep, de az erdő talajának védelme érdekében az erdei avar és humusz, illetve a talajképző kőzet egyáltalán nem gyűjthető. Az élő, azaz még a fák részét képező díszítő anyagok – fenyőgally, toboz, moha – nagy mennyiségben gyűjtése pedig engedélyhez kötött. Igen szívszorító látvány, és komoly gazdasági kár ugyanis, ha a fiatal fenyvesek sűrűjében több méter magasra lecsupaszított fatörzsekkel találkozik az erdőgazda. A fáktól takart területen a zajjal nem járó lopásokat nehéz tetten érni, csak a rendszeres járőrözés és a díszítőanyagot felhasználók következetes ellenőrzése hozhat eredményt.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a már földre hullott tobozokat, vagy néhány színes bogyót ne vihetnénk haza az adventi koszorúra. A gomba, vadgyümölcs és gyógynövény gyűjtését és elvitelét is megengedi a hatályos erdőtörvény az állami erdőkből, de csak személyes szükségletre, azaz naponta legföljebb kettő kilogrammot.