Lapszemle

Ajándék a madaraknak

Felelősséggel tartozunk a környezetünkért, amiben élünk. Ennek megértéséhez remek lehetőség a téli madáretetés. Ez ugyanis nem kedv kérdése. Ha egyszer terített asztallal kínáljuk tollas kis barátainkat, ők másnap is számítanak rá. De meg is hálálják a gondoskodásunkat: ha télen ott hon érzik magukat nálunk, tavasszal is résen lesznek, amikor kártevő rovarok jelennek meg kertjeinkben. Természetes és környezett udatos megoldás a maradék faanyagból készített madárkarácsonyfa, amelyre minden nap akaszthatunk valami fi nom madáreleséget. Így kerülhet a fára az úgynevezett madárkalács, valamint a fél dióból, mogyoróból összeállított füzér.

A csomag margarint egy lábasban felolvasztjuk, majd beleszórjuk a 15-20 dkg napraforgómagot (esetleg durvára tört dióval, mogyoróval dúsítva). A tobozt – amelyet előzőleg rafi a-akasztóra rögzített ünk – a lábas fölé lógatjuk, majd egy merőkanállal rálocsoljuk az olvadt magvas elegyet. Fontos, hogy ezt a műveletet a szabadban, vagy hideg helyiségben végezzük, mert a margarin csak így tud visszadermedni.

A magvak a tobozpikkelyek közé ékelődnek, amelyet a szilárd margarin odatapaszt. A madárkalácsot mindig úgy függesszük fel, hogy a madarak biztonságban lakmározhassanak belőle.