Lapszemle

Tömeges fenyőpusztulás a Mátrában

Gyors lefolyású, feltűnő és fokozódó mértékű – fogalmaz az erdészeti kutató kollégák feljegyzése, amely a szerencsétlen sorsú mátrai fenyők kapcsán íródott. Tény, hogy kora tavasszal erdei és feketefenyők tömegesen váltottak színt mélyzöldről rozsdabarnára, mintha csak a lombhullató társaik őszi programját próbálnák utánozni. Sajnos, náluk a színváltás nem a téli, hanem az örökös álmot jelentette.

A vizsgálat „forró nyomon” esetünkben teljesen megállja a helyét, hiszen erdészetünk abban a szerencsés helyzetben van, hogy kedves szomszédjának tudhatja az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályát. Erőinket egyesítve vizsgáltuk a pusztulás folyamatát, mértékét és persze a kiváltó okot.

Jó lett volna már az első percben minden haragunkat egy szúbogárra vagy valamelyik kórokozó gombára zúdítani, de csak hűlt helyüket találtuk. Ezen persze nem lepődtünk meg, hiszen előzetes sejtelmeink hamar beigazolódtak: az utóbbi időszak időjárása intézte el örökzöld fáinkat. A későbbiekben kimutatott gomba ebben a játékban már csak másodhegedűs volt.

Szemléltetésül álljon itt néhány számadat. 2010-ben, amikor nem akartak elzáródni az égi csapok, Kékestetőn 1500 mmnél több éves csapadékot mértek. Ennek súlyos böjtje a tavalyi 480 mm és az idei első félévben esett 227 mm. A hegység alsóbb részein tovább romlanak a számok, hiszen például Mátrafüreden tavaly mindössze 400 mm körüli csapadékot mértek. A klímaváltozás már a nappalinkban van?

Erről hosszasan vitatkozhatnánk. Egy azonban biztos: a szélsőséges időjárási jelenségek mostanság életünk hétköznapi részévé váltak.

A legyengült fákat betegíti

A pusztulásban jelentős szerepet játszó – magyar névvel nem rendelkező – Cenangium ferruginosum gomba elsősorban a domb- és hegyvidéki sekély, köves talajú fenyvesek kórokozója. Endofil parazita, ami azt jelenti, hogy a fák belsejében szunnyad mindaddig, amíg a külső körülmények változásának hatására a gazdanövény legyengül. Közvetlen védekezési lehetőség nincsen ellene. Nyári melegben nem tud szaporodni, a tavaszi-őszi időszak viszont kedvez a fejlődésének. A tél végi, tavaszi károk tehát sajnos tovább súlyosbodhatnak.