Lapszemle

Ökumenikus kápolna Devecserben

A térséget elöntő vörösiszap-áradat második évfordulóján avatt ák fel Devecserben a Magyar Fejlesztési Bank támogatásával felépült ökumenikus kápolnát.

Az épület Turi Attila Ybl-díjas építész irányításával a közelmúltban elhunyt Makovecz Imre tervei alapján, Seregi János kezdeményezésére készült. A mintegy 30 millió forintos beruházást a huszonkét magyar állami erdő gazdaság finanszírozta. Az építtető, egyben az építmény tulajdonosa és üzemeltetője a Bakonyerdő Zrt.

Makovecz Imre nevét az újonnan épült lakópark immár hivatalosan is viseli. A kápolna a katasztrófa sújtott a emberek szenvedéseinek, az irántuk tanúsított páratlan összefogásnak és a természet újjáéledésének jelképe, és a közösség lelki gyógyulását szolgálja majd.

Az épület nem a sérült területen, hanem az új építésű lakóterület közepén kapott helyet, az Attila király úti házak és a park fából készült pergolája között . A tervezésekor szempont volt, hogy a helyi hagyományos építészeti elemeket figyelembe véve, faszerkezetével és természetes pala fedésével beleilleszkedjen az egységes arculatú utcaképbe. A kápolnát a hat méter átmérőjű, félgömb alakú kupola és a tizenöt méter magas, aranytűben végződő harangtorony teszi egyedivé.

A földből kiemelkedő kupolatér és az égbe törő torony együtt ese dinamikájában jeleníti meg mindazt az erőfeszítést, mely lehetővé tett e a vörösiszappal szennyezett terület revitalizációját, az élet visszaköltözését a Torna patak völgyébe. Méltón örökíti meg a katasztrófában tragikusan elhunytak és a sérültek történetét, illetve a példátlan közös erővel megteremtett új életet.