Lapszemle

Az óriás könyv

Ön tudta, hogy a földkerekség legnagyobb könyve Magyarországon látható? Méghozzá egy szerény kis borsodi faluban, Szinpetriben. Könyv és természet legnemesebb találkozásaképp született meg e Guiness-rekord. A világraszóló különlegesség nemcsak méretével, de minőségével is kitűnik. A gyönyörű kiállítású, kódexkötéses óriásalbum a környező Aggteleki Nemzeti Park természeti szépségeit és épített értékeit mutatja be – lélegzetelállító formában.

Egyéb csodákra is bukkanhatunk az észak-magyarországi faluban. A nagykönyv mellett egy patak-hajtott a, hagyományos papírmalom, és Gutenberg valósághűen megépített, működő nyomdája is megtekinthető, ami a maga nemében ugyancsak egyedülálló. Az országútról először a domboldalon kőből kirakott gigantikus szalamandra-figurát látjuk meg, majd a táblát a múzeum-udvarház bejáratánál. Végül megismerhetjük az embert, aki ezt az egész elvarázsolt birodalmat létrehozta. Varga Bélát nehéz röviden bemutatni. Ezermester, feltaláló, több tucatnyi találmány gazdája, gyárak alapító tulajdonosa, polgármester – volt már minden. Most családjával közösen a különleges múzeumnak és a nagykönyvnek él.

Induljunk hát az időutazásra: lépjünk be a középkorba, azaz Johannes Gutenberg 15. századi nyomdájába! Közelről megszemlélhető a könyvnyomtatás atyjának teljes műhelye, az eredeti hajszálpontos másaként. A betűasztal, a 269 féle karakterből álló gótbetű-készlett el – hiánytalanul, egyedül itt a világon! A mester íróasztala és nyomdagépe, azaz a sajtó, a hozzávaló összes kellékkel, festékes labdaccsal, nyomdamécsessel. És minden működik! Minden munkafolyamat látható, megérthető. Ahogy a szomszédos teremben a papírkészítés is. Mindehhez a házigazda saját kezűleg megépítette az egyetlen Európában működő középkori papírmalom, a bázeli mását, vízikerékkel egyetemben. Amíg beszélgetünk, kinn forogni kezd a hatalmas kerék, és a teremben beindulnak a papírzúzó kalapácsok. Mögöttük akkora áztató fakád, amekkorát csak filmen látni. A képzelet itt szabadon szárnyalhat, nem véletlenül nézik az élő múzeumot tátott szájjal a látogatók, az iskolásoktól az oldtimer autósokig, a japán turistáktól az ausztrál csoportokig.

Immár belekóstolva a könyv születésébe, ismerjük meg a nagykönyv titkait is! Külön teremben, speciális hő-, pára-, fényviszonyok között látható a világ legnagyobbja. Súlya 1420 kg, magassága 4,18, szélessége 3,77 méter. 346 oldalas, egyetlen lapja közel 16 négyzetméter. Bőrkötéses fedelén kétméteres szalamandra-fi gura domborodik: a helyi nemzeti park emblémaállata. A kötet címe: Örökségünk ‒ a Gömör-Tornai Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei. A legjobb szakemberek írták, fotózták az albumot, amely minden ízében gyönyörű, precíz munka. De hogyan jutott eszébe valakinek önerőből ekkora könyvet készíteni?

– Mindig szerettem a könyvet – vallja Varga Béla. – Szegény családból származom, apám váltóőr volt, édesanyám varrónő. Gyerekkoromban egyetlen szórakozásunk a könyvtári könyv, az olvasás volt. Amint sikeres vállalkozó lettem, elhatároztam, hogy tiszteletem jeléül emléket állítok a régi nagy nyomdászoknak. Kutatni kezdtem a fellelhető dokumentumok után. Segítette munkámat a bázeli Papírmúzeum, a darmstadti Landesmuseum, és a mainzi Gutenberg-múzeum. Fiam és lányom is részt vett a kutatásban. A nagykönyv valójában a „cégér”, ami idevonzza az érdeklődőket a világ minden tájáról, s így meg tudom mutatni nekik a nyomdamúzeumot is.

A könyv létrehozása valóságos kalandregény. Ekkora méretekhez újonnan kellett konstruálni a gépeket is, amivel elkészítették. Szerencsére Varga úr őstehetség. Ahogy mondja, idők során legalább harmincféle szakmát kitanult, és fejben részletesen meg tudja tervezni az újabb masinákat. Nincs szüksége tervrajzokra se, bármilyen bonyolult gépezetet lát, a szeme „lefényképezi”.

– Miskolc mellett , Arnóton, a kísérleti üzemem csarnokában készült el a könyv, mint ahogy korábbi találmányaim is. 17 komoly célgépet kellett hozzá építeni: lézervezérelt, pneumatikus, elektromágnesekkel ellátott bonyolult szerkezetet. Dupla annyi ideig készültek a gépek, mint maga a könyv. A minőségi papírt a világ legnagyobb gépén extra méretben gyártották le Ausztriában, és ajándékba küldték. A nyomtatás hasonlóan óriási tintasugaras gépen történt. A könyv szakmailag is világhírű, a kötészeti munkák egyedülállóan igényesek. A Corvinák tapasztalt restaurátorai mutatták meg a kódexkötést, hagyományos módon, nagy tűkkel, kenderkötéllel, bandázsokkal, könyvkötő vásznakkal. A borító fatáblákat 13 egész marhabőrrel vontuk be, ami szintén bravúros teljesítmény, mert tökéletesen egyforma alakú, színű, méretű, vastagságú, rovarcsípés-mentes bőr kellett hozzá. Autós hasonlattal: valódi Rolls-Royce minőség! Argentínából hozattuk. Budapesti filmgyári és színházi bőrdíszművesek segített ek a bőrborításban. Mikor elkészült, a könyvkötészet 86 esztendős doyenje magánrepülővel eljött Spanyolországból, és meghatottan csodálta.

A könyv mozgatása is különleges logisztikai feladatot adott. Mikor elkészült, kibontottuk az üzem falát, sínpályán kigördítettük, és útvonalengedélylyel, lezárásokkal szállított uk 60 kilométeren át. Itt a gerendákat átvágva kinyitottuk az épület tetejét, és óriásdaruval emeltük be.

A dátum megválasztásához másfél hónapig figyeltem az időjárást, Feriheggyel voltam kapcsolatban, mert a repülők használják a legpontosabb, legrészletesebb előrejelzést.

2010. március 5-én készült el a nagykönyv, és 21-én hitelesítette a Guiness. Az összes szigorú előírásnak megfelelt. Rendkívüli szellemi érték született! Megteremtője joggal lehetne elégedett. Ám Varga úr azt mondja:

– Sok küzdelem, és hatalmas anyagi ráfordítás van benne, ez életem legrosszabb vállalkozása. Amire büszke vagyok, hogy régi álmomat megvalósítottam, és hogy a gyerekeim sokra vitték. Lányom a világ legnagyobb energetikai cégénél marketing-igazgató, a fiam pedig a papírtudományok doktora. Feleségem 40 éve türelemmel viseli a találmányaimat, pedig azt mondtam neki, ha még egy új ötlett el előállok, üssön agyon. Mikor annak idején a könyv tervét bejelentettem, indult is a konyhába a klopfolóért…