Lapszemle

A szakmának szól

A 19. Faiskolai Börzét rendezte meg a Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete Szombathelyen, immár hatodszor az Aréna Savaria sportcsarnokban. A kiállítói létszám az előző évihez képest kissé csökkent, de sok termelő érkezett látogatóként a börzére. Több újdonságot és újszerű elképzelést is láthattunk.

A börzén az idén is az örökzöldeké volt a főszerep. A tömegnövények között pedig több különlegességet is felfedezhettünk. A Silvanus Díszfaiskola például saját nevelésű, földlabdás, óriás kerti bonsai- okat hozott. El is kelt a börzén a húszéves, többemeletes Picea pungens Hoopsi. Kisebb termetű, de borzas, ezüstös tűleveleivel igen mutatós a Vas megyei Sé községben talált változat, a Pinus silvestris Sé. Saját szelekciójú Picea pungens glauca Silvanus Conica ezüst cukorsüvegfenyő fajtájukat is bemutatták.

Az Orinet Trend Kft. szintén méretes kerti bonsaiokkal rukkolt elő, amelyek körültekintő válogatás után Japánból érkeztek nagy fakonténerben. A börzén formára alakított japán azáleát (Rhododendron indicum) és csengőbojtot (Enkianthus perulatus) láthattunk.

Sokszínű örökzöld

A Prenor Kft. a fenyőoltványok sokféleségét mutatta be. A Pinus nigra Sinfonia a faiskola saját szelekciója. Viszonylag lassú növekedésű, zárt oszlop alakú, határozott vezérhajtást nevelő feketefenyő- fajta, sötétzöld tűlevelekkel. Alacsony termete miatt sziklakertbe is ültethető.

A faiskola több új talajtakaró rózsafajtával egészítette ki kínálatát, így a rózsaszín, teltvirágú Pepita és az egyszerű, fehér virágú Cute Haze fajtákkal. Nevet kapott az eddig „oszlopos” jelzővel illetett, saját szelekciójú Acer campestre fajta; Szombathely ókori történelmi múltjához illően a Korinthosz névvel illette nemesítője. Józsa Miklós nagysikerű, lilásbordó, kislevelű, törpe növekedésű Cotinus coggygria Lilla® fajtája mellé élénkzöld, ősszel sárgászöldre színeződő lombú, már az első évben gazdagon virágzó társat választottak, a Young Lady® -t. Mindkettő védett fajta. A Prenor Kft. a börze szakmai napján a gyakorlatban mutatta be az általa forgalmazott Pazzaglia földlabdázó gépeket.

Az örökzöldek között több kertészet bemutatóján is szép választékot találtunk a színes lombú fajtákból. Az elsősorban szombathelyi és soproni árudáiról ismert Örökzöld Kertészet figyelemfelhívó rózsaszín kisteherautón mutatott be néhányat földlabdás, genetikusan gömb, illetve kúp formájú, vagy nyírt tű- és lomblevelű örökzöld-választékából, konténerben. Többféle méretben kínálják például a Thuja occidentalis Mr. Bowling Ball®, a Golden Globe, a x Cupressocyparis leylandii Gold Rider és a Chamaecyparis pisifera Boulevard fajtákat. A cég kertészeti kiegészítő eszközöket kínál. Szombathelyi és soproni árudája mellett nagykereskedelemmel is foglalkozik.

A Ruisz Faiskola kisméretű konténeres örökzöldekből kínál bő választékot, de a kerti irányzatokhoz igazodva felnyírt, törzses növényekkel is színesíti kínálatát. Újdonság tőlük a Juniperus communis G

oldshatz, ami a Grün Carpet sárga változata. A Thuja occidentalis Anniek® különleges sziklakerti örökzöld, védett fajta, zöld hajtásvégei rozsdabarnák.

A Szalay Díszfaiskola nagyméretű örökzöldekből mutatott be széles választékot, egyebek között két méter magas smaragd tuját. Újdonság náluk az alacsonyra növő tölgyfajta, a Quercus palustris Green Dwarf. Nagyon lassú növekedésű fajta, mindössze 2,5 méter magasra nő, az első időszakban inkább bokor termetű, később kis fa, csodás őszi lombszínnel. Magas törzsre oltva kis kertekbe, szűk utcákba való gömbkoronájú tölgy.

Józsa Miklós az Antonius® babérmeggy-fajta németországi sikeréről számolt be, ami az idén igen jól viselte az ottani szélsőséges telet. Három klónt láthattunk a legújabb Ligustrum ovalifoliumszelekcióiból. Mindegyikük rövid ízközű, sűrű hajtásnövekedésű, metszés nélkül virágzó sövény nevelhető belőlük. A változatok fontossága abban áll, hogy augusztusban virágoznak, amikor a méheknek nincs más nektárforrásuk, így akár a méhvédelmi programokba is bevehető. Illatos virágaikkal más megvilágításba helyezik a már-már unalmas fagyalt, amit eddig leginkább formára nyírt sövénynek ültettek.

Még több évelőt!

Szép választékot mutattak be az évelőtermesztők. Az egervári Bodakert Évelőkertészet virágzó évelő dísznövény-kínálata mellett fűszernövények gazdag választékát hozta el. Banán, alma, narancs és eper illatú mentafajtákat is termesztenek, amiket a koktélbárok kedvelnek. Az ősi fűszernövények közül termesztésbe vonták a majd’ elfeledett, sokhasznú kerti rutát, amit azonban csak kis mennyiségben célszerű fogyasztani.

A Beretvás kertészet az idei idénytől nagy választékban kínál saját termesztésű Callunákat és Ericákat, mintegy 10- 12 fajtát több színben. Köztük olyan Erica darleyensis hibrideket is, amelyek nem igényelnek savanyú talajt. Árudákban, áruházláncokban 10-es cserépben, 4-es gyűjtő kiszerelésben kínálják majd. Levendulából szintén többfélét, sárga, fehér, lila, halványkék virágút egyaránt kínálnak. Árnyéki évelőket ugyancsak nagy választékban láthattunk a kiállításukon. Megmutatták velük, hogy a már beállt, nagyobb fákkal rendelkező, sok árnyékolt foltot tartalmazó kertekben is lehet színes, mutatós ágyásokat kialakítani, főként a lombjukkal díszítő évelőkkel.
 

A Flora Nostra évelőkertészet a lomblevelű örökzöldek és fűfélék nagyobb arányú felhasználására buzdított. Gazdag Heuchera, Tiarella és a két faj hibridjének, a Heucherellának gazdag fajtaválasztékát mutatta be. Mikroszaporított újdonság a Heuchera Obsidian és Marmelade, valamint a Tiarella Pink Skyrocket és a x Heucherella Alabama Sunrise. Magvetésről szaporított, olcsóbb, de hasonlóan szép fajta a Heuchera Malachit és a Meltig Fire. A kertészet bemutatta a Pennisetum Fireworks rózsaszín levelű és bugájú díszfűfajtát, ami főként zöldhangsúlyos ágyásokban lehet érdekes töltőnövény.

A Berger Trió Kft. a jól bevezetett 10-es pack-es kövirózsák és 4-es gyűjtőcserepes virágos évelők mellé jövőre új kiszerelésekben is forgalmazza majd évelőit. Nagy hozzáadott értékű, kézműves kaspókban, ünnepi alkalmakra kínál majd összeállításokat az értékesítési idény meghosszabbítására, illetve választékbővítésre.

A Szombathelyi Virág Kft. 12-féle bogyósgyümölcs-fajtát kínál 10-es, szögletes konténerben. A kínálatban háromféle málna, kétféle szeder, szedermálna, áfonya és 4 fajta kivi szerepel. A választékot ribiszkékkel is szeretnék kiegészíteni. Árudák, áruházak számára kész vegyes összeállítást kínálnak CC-kocsin. A növényeket mosott gyökerű, mikroszaporított palántákról szaporítják. Hiánypótló árucikk a magyar piacon.