Lapszemle

Késői kajszik

A FruitVeB szakmaközi szervezet rövid olaszországi utat szervezett a kései kajszifajták megtekintésére. Szerettük volna a gyümölcsöt nemcsak hűtőházban, hanem a fákon látni. A magyar termesztőket érdeklő francia fajtákat Bolognától 60-70 km-re délkeletre, a Dalmonte faiskola Brisighella-környéki referencia-kertjeiben nézhettük meg, Nicola Dalmonte vezetésével.

Magyarországon idén a Pincot fajták június 12- én kezdtek érni a dél-balatoni körzetben, míg az olasz termőtáj kertjeiben már június 2-án kezdték a szüretet.

Bergeront nem termesztenek, így sajnos ehhez nem tudtunk érési időt viszonyítani. Számításaink szerint 12-14 nap eltérés van a két termesztőtáj érési ideje között.

A „Far” sorozatból a Faralia, Farbaly és Farclo és Carmingo fajtákat láthattuk az ültetvényekben. Ezekből a fajtákból a legrégebbi telepítés 2008-as. Hektáronként 910 fát ültettek 5,5 x 2 méteres térállással, alacsony törzsön kialakított V alakú koronával. Nicola Dalmonte elmondta, hogy ez a kivi termesztéstechnológiából átvett művelésmód gyorsan terjed Olaszországban, egyszerűsége és kedvező fényfelhasználása miatt.

A fák ágait a vastag drót inkább csak alátámasztja és nem széthúzza. További előnyei, hogy már fiatalabb korban sem kell félni attól, hogy szétszakad a fa, vagy nagyobb termésmennyiség esetén az ágak leérnek a földre, és a művelés is könnyű a sorok között. Szüret előtt a fák közepéből kimetszik a vízhajtásokat.

A fák törzsét sok helyen réztartalmú növényvédő szerrel kenik le télen, a baktériumfertőzés megelőzésére. Pusztuló fát, vagy frissen pótolt fiatal fákat nem sokat láttunk. Lombhullástól kezdődően 2-3 alkalommal kezelik a fákat, majd a tél folyamán még 1-2 rezes permetezés lehet.

A Faraliát július 15-16-án kezdték szüretelni. A gyümölcse nagy, narancssárga, kb. 30%-os piros fedőszínnel, lédús, finom ízű, kellemesen savas. A 4 éves ültetvény hektáronként 30-40 tonnát termett, amit 4-5 szüreti körben szedtek le.

A Farbaly fajtát szintén láthattunk az említett V koronaformájú ültetvényben, illetve egy másik, viszonylag sík területen lévő kertben, orsó koronájú ültetvényben. A gazda több szempont miatt döntött ennél a koronaformánál. Elsősorban az esetleges talaj menti fagykárok enyhítésére törekedett, ezért magasította a fákat 4 méterre, a fa magassága általában a sortávolsággal egyenlő, az önárnyékolás elkerülése miatt. A Farbaly szedését július 25. körül kezdték és terveik szerint augusztus 5-ig még két menetben tervezik a szüret lebonyolítását. A gyümölcs nagy, élénk narancssárga, 25- 50%-os piros fedőszínnel.

A Farclo fajtát orsó művelésmódú ültetvényben láttuk, várhatóan szeptember 1-től lehet majd szedni.

Őszibarack-ültetvényben is jártunk, az Olaszországban már hagyományosnak tekinthető palmetta koronaformájú barackosban a Royal sorozat érő fajtáit láthattuk: Royal Majestic (július 12-22.), Royal Time (július 14-24.), Royal Summer (július 18-28.), Royal Lee (július 25.-augusztus 5).

Ezeket a fákat összehasonlításképpen kétféle módon ritkították. Az egyik felét kézzel, a másikat Darwin típusú ritkítógéppel. A főkertész elmondta, hogy a kézi munkaerő sokkal drágább, így egyértelműen előnyösebb a gépi ritkítás (50 euró/óra).