Lapszemle

Végy egy marék gyomot…

Az erdőn, mezőn járva, vagy csak a kertünkben serénykedve talán eszükbe sem jut, hogy amiket undok gyomoknak nézünk, netán gonosz dudvának bélyegezve kitaposunk, gyógyító növények és konyhánk jóízű alapanyagai egyaránt lehetnek.

Nem biztos, hogy mindenki úgy szeretné átvészelni a válságot, ahogyan egy régi kis „füves” könyv tanácsolja: lakjunk jól minden nap tyúkhúrral, csalánnal és papsajtt al, meg zöld társaikkal. De érdemes megismerni és alkalmazni e növényeket a mindennapok gyógyításában és a konyhában is.

Vegyük elsőként a lándzsás útifüvet. Az utak mentén találhatunk rá – hát hol is máshol? Miközben szerteágazó gyógyító hatással rendelkezik, szép nagy levelei kiváló szolgálatot tehetnek a grillezésnél. A zsenge csalánlevélből ízletes főzeléket, levest készíthetünk. Vitaminban gazdag, vastartalmú teája vérszegényeknek erősítőszerként ajánlott . A pásztortáska kiváló alkotórésze a friss salátáknak, miközben az útifűvel karöltve az „útszéli seborvoslás” egyik legfontosabb növénye.

A pongyola pitypang gyökeréből emésztést serkentő, erősítő teát főzhetünk, őszi gyűjtésű, szárított és őrölt gyökeréből pótkávé készülhet. A zsenge leveleket pedig salátaként fogyaszthatjuk.

A sort hosszan folytathatnánk, de álljon itt inkább ízelítőként két recept a „gyomkonyhából”. Mellé pedig egy fi nom, klasszikus gombás étel, lehetőleg az erdő kincseiből. Jó étvágyat!