Nem biztos, hogy mindenki úgy szeretné átvészelni a válságot, ahogyan egy régi kis „füves” könyv tanácsolja: lakjunk jól minden nap tyúkhúrral, csalánnal és papsajtt al, meg zöld társaikkal. De érdemes megismerni és alkalmazni e növényeket a mindennapok gyógyításában és a konyhában is.
Vegyük elsőként a lándzsás útifüvet. Az utak mentén találhatunk rá – hát hol is máshol? Miközben szerteágazó gyógyító hatással rendelkezik, szép nagy levelei kiváló szolgálatot tehetnek a grillezésnél. A zsenge csalánlevélből ízletes főzeléket, levest készíthetünk. Vitaminban gazdag, vastartalmú teája vérszegényeknek erősítőszerként ajánlott . A pásztortáska kiváló alkotórésze a friss salátáknak, miközben az útifűvel karöltve az „útszéli seborvoslás” egyik legfontosabb növénye.
A pongyola pitypang gyökeréből emésztést serkentő, erősítő teát főzhetünk, őszi gyűjtésű, szárított és őrölt gyökeréből pótkávé készülhet. A zsenge leveleket pedig salátaként fogyaszthatjuk.
A sort hosszan folytathatnánk, de álljon itt inkább ízelítőként két recept a „gyomkonyhából”. Mellé pedig egy fi nom, klasszikus gombás étel, lehetőleg az erdő kincseiből. Jó étvágyat!