Lapszemle

Utainkon erdők kísérnek

Írásunk címe a 20. század elején még nem lehetett volna a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. jelmondata, hiszen az alföldfásítási programot megelőzően az ország középső, löszös-láposfutóhomokos vidékén alig volt erdő. Kaán Károly 1919-es jelszavának: „Erdőt az Alföldre!”, s a mindenkori erdészek áldozatos munkájának köszönhetően, a helyzet azóta óriásit javult, jelenleg 56 ezer hektár erdőt kezelünk Bács-Kiskun megyében.

Ezen a hihetetlenül sovány talajon – korábbi futóhomokon – a szakszerű erdőgazdálkodással sikerült olyan növénykultúrát létrehozni, mely önmagában nagy érték. De a megtermelődő faanyag mellett egyéb szolgáltatásokat is nyújt az erdő: védi a talajt és a levegőt, miközben sok vidéki munkahelyet teremt és megtart. A 412 saját dolgozón kívül több mint 400 fő közfoglalkoztatási programban dolgozik a KEFAGnál. Társaságunk székhelye Kecskeméten van, de a kezelésünkben lévő állami erdőterületek a megyeszékhelytől a déli országhatárig (Kelebia–Tompa), a Dunától a Tiszáig (Solt–Lakitelek) terülnek el. A legnagyobb kihívás a Duna– Tisza közének sajátos terepe; a buckás tájon, a laza, süppedős, szélfútt a száraz homokon történő gazdálkodás. 

Ölelésben a fákkal

Tavaly augusztusban az ötnapos Homokháti Hungária Kupa Nemzetközi Tájékozódási Futóverseny 1200 résztvevője közül 700-an öleltek fát a KEFAG Zrt. kezelésében lévő kisszállási erdőtömbben. Az 1730 óta számon tartott demonstráció során a 21 országból érkezők megduplázták az addigi 300 fős magyarországi faölelési rekordot. A fák ölelése ma már nem az erdőirtások miatt tiltakozó mozgalom része, hanem a tartamos erdőgazdálkodásnak köszönhetően a fák iránti tisztelet kifejezése, és a spirituális feltöltődés eszköze. A minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár megállapítás mintájára mondhatjuk, hogy minden erdőirtás fakitermelés, de nem minden fakitermelés erdőirtás. Az irtás ugyanis az erdő végleges eltüntetése, míg a fakitermelés a szakszerű erdőgazdálkodás része. A lényegi különbség tehát az, hogy a fák kitermelését követi-e az erdő megújítása vagy sem. Az erdők esetében csak hosszú távon gondolkodhatunk.

Vegyük például a tájfutásról ismert kisszállási erdőt: a 25 éves elegyes fenyőerdő, ahol a fák zöme erdei- és feketefenyő, de megtalálható benne a szürkenyár és az akác is, 50 éves korában lesz vágásérett , azaz még terv szerint 25 évig neveljük, majd a letermelését követően 100%-ban megújítjuk.

A csemetetermesztéstől a rakodólapig

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és jogelődei hat évtizede gondozzák Magyarország középső vidékének erdőit. Tevékenységeink: maggazdálkodás, csemetetermesztés, fakitermelés, erdőfelújítás, erdőtelepítés, raklapgyártás, vadgazdálkodás, mezőgazdaság, kereskedelem és kutatás. Az évente nevelt 15-18 millió csemete a saját felhasználáson túl a térségben gazdálkodók erdőfelújításainak/telepítéseinek szükségleteit is fedezi. Nagy hangsúlyt fektetünk az erdő- és vadgazdálkodás összhangjára, valamint a mezőgazdasági és erdei vadkár lehető legkisebbre csökkentésére. Hazánkban legrégebb óta társaságunk gyárt EUR rakodólapot. Két üzemünkben – Jánoshalma, Bugac – évente átlagosan 900 ezer minősített rakodólap készül, emellett évi 400 ezer egyedi/ipari raklapot gyártunk a legkülönbözőbb méretekben és kialakítással.

A legnagyobb veszély a tűz

Nemcsak egy felelőtlenül eldobott cigarettacsikk, hanem szemét is (pl. üveg) okozhat tüzet erdeinkben, ezért a KEFAG Zrt. a Föld Napja alkalmából nagyszabású szemétszedési akciót szervezett: 33 helyszínen 420 fő 65 tonna, azaz 6-7 teherautónyi szemetet gyűjtött össze.

Juniperus Parkerdészetünk több mint 20 éve nevel és forgalmaz dísznövényeket, miközben kert- és parképítést, parkfenntartást is vállal. A hazai száraz, kontinentális klímában szépen fejlődő dísznövényeket Kecskemét térségének kertészeti hagyományaira támaszkodva neveljük.

Varázslatos homokvilág

A Kiskunság nehéz terepe azonban gyönyörű látnivalókkal kárpótol. Magyarország egyik legkiemelkedőbb turisztikai látnivalója a bugaci puszta. A romantikus szépségű táj és a pásztorhagyományok, a különleges lovasbemutatók, a lovaglási és vadászati lehetőségek egész évben tartalmas kikapcsolódást kínálnak az odalátogatóknak.

A Bugacon található Alföldfásítási Múzeumunkban a homoki erdőtelepítés történetével ismerkedhetnek meg. A szomszédságában felépült Bucka Szálló és Oktatási Kabinet konferenciák, tudományos és szakmai összejövetelek helyszíne lehet. Vadászházaink Bugacon és Kelebián várják a vadászni és pihenni vágyókat. A vizek szerelmeseinek pedig kitűnő választás a Tőserdő Kastély Üdülőnk Lakitelken, a Holt-Tisza partján.

A Hetényegyháza mellett i Nyíri erdő kedvelt pihenő- és kirándulóhely. A Szent Hubertus Parkban látogatható a Nyíri Erdészházban kialakított 1848– 1849-es Múzeum. Az országos hírű gyűjtemény Szulyovszky László erdész példaértékű, kitartó munkájának köszönhető, s méltán vált az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyévé, melyről minden év március 15- én nagyszabású ünnepély keretében emlékezünk meg. 

A közel 80 hektárnyi területen, az 1848 m hosszú tanösvényen tájékoztató táblákkal mutatjuk be a homoki tölgyesek élővilágát és az erdészek munkáját.

A terület „ékessége” a 2003 óta működő, minősített Vackor Vár Erdei Iskola, amely minden igényt kielégítő szállást kínál, „Makovecz Imre stílusú” épületeivel. Az ország legkülönbözőbb pontjáról hozzánk érkező gyermek- és felnőtt csoportokat pedig erdész kollégáink gazdag erdő- és természetismereti, valamint kézműves és szabadidős programokkal varázsolják el.