Lapszemle

Mit tegyünk az útipatikába?

Pár nap pihenés minden évszakban jólesik. Miközben izgatottan csomagoljuk a bőröndjeinket, a legtöbbször eszünkbe sem jut, hogy egy kisebb baleset vagy hirtelen jött megbetegedés milyen könnyen elronthatja idillünket. Pedig ha kellően felkészülünk, az egyszerűbb betegségeket is könnyen kezelhetjük anélkül, hogy ismeretlen orvoshoz vagy gyógyszerészhez kellene fordulnunk panaszainkkal.

Mit tegyünk az útipatikába?A nyaralásra mindig vigyük magunkkal azokat a gyógyszereket, amelyeket krónikus vagy időszakosan fellépő betegségünk miatt folyamatosan vagy alkalmanként szedünk. Mindig tartsuk azonban észben, hogy ha az utazás alatt a tüneteink nem múlnak el pár napon belül, feltétlenül keressük fel a helyi orvosi rendelőt!

Hét tanács a váratlan betegségek megelőzésére, kezelésére

• Enyhe nátha, megfázás
A nátha első tünetei jól kezelhetők forró vízben oldódó készítményekkel, torokfertőtlenítő tablettával, illetve orrcseppel vagy spray-vel. De a forró gőzfürdő is enyhíteni tudja a panaszokat.

• Láz- és fájdalomcsillapítás, napszúrás

Láz- és fájdalomcsillapításra leginkább a paracetamol, az acetilszalicilsav vagy a naproxen hatóanyagú gyógyszerek ajánlottak. Ha a napszúrás tüneteit – fejfájás, hányinger, hányás, láz – észleljük magunkon, szintén célszerű lázcsillapítót bevenni. A mielőbbi gyógyulás érdekében tegyünk a homlokunkra hideg vizes borogatást és feküdjünk besötétített helyen.

• Gyomorrontás, hasmenés

Mindkét betegség kezelésénél az a legfontosabb, hogy kezdjünk koplalni és igyunk sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet és teát. A gyógyulásban az aktív szén (Carbo activatus) is segít. Erős hasmenéskor figyeljünk a só pótlására. Jó, ha ilyen esetekre görcsoldót is tartalmaz az útipatikánk.

• Napégés

A legalapvetőbb, amit a saját egészségünkért tehetünk, hogy megelőzzük a napégést! Ennek érdekében mindig használjunk magas faktorszámú fényvédőt, naptejet és a déli órákban ne tartózkodjunk a napon. Ha mégsem voltunk elég óvatosak, akkor dexpanthenol tartalmú spray-vel csökkenthetjük a kellemetlen, izzó érzetet.

• Szúnyog- és rovarcsípés

A szúnyog- és rovarcsípések ellen leghatékonyabbak a legalább 30%-os dietil-tolu amid, rövidítve DEET hatóanyagú termékek. Enyhe allergiás reakciók esetén – amikor a csípés helye megdagad, és a környéke bevörösödik – igyunk legalább 500 mg-os kalcium pezsgőtablettát is.

• Fertőzések, vírusok

A nyaralásra érdemes víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni. Külföldön csak palackozott vizet igyunk, csapvízzel még fogat mosni sem célszerű. De szintén nem ajánlott a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

• Kisebb sebek, sérülések

Kisebb balesetek után a sebet és környékét először bő vízzel mossuk le, majd alaposan fertőtlenítsük, végül kötszerrel vagy sebtapasszal ragasszuk le a sérült területet. Erősen (főleg földdel) szennyezett sebbel forduljunk orvoshoz, mert ilyen esetekben kötelező a TAT (tetanus-anatoxin) védőoltás beadása.

Az oldal a Patika Tükör egészségmagazin összeállításában készült.

Keresse minden hónap elején a patikákban!