Lapszemle

Adatrögzítés papír és toll nélkül

A mindennapi életünk részévé vált mobiltelefont ma már messze nem csak kapcsolattartásra használhatjuk. Az okos készülékcsodák navigálnak, informálnak, figyelmeztetnek, helyettesítik a telefont, a noteszt, az ébresztőórát és úgy tűnik, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Egy egészen új fejlesztés például az erdészek munkáját könnyítheti, gyorsíthatja.

Sikerült ugyanis megoldani, hogy a mobiltelefon nyomógombjait használva az erdészek a terepen papír és toll nélkül rögzíthessék az erdőállomány, vagy a kitermelt faanyag nyilvántartásához szükséges adatokat. Így azok már egyből digitális formában állnak rendelkezésre a további számítógépes feldolgozáshoz. A fejlesztést nagyban ösztönözte, hogy az utóbbi években jelentősen megváltozott az erdők tulajdonosi és kezelési szerkezete, és ezért a hatékonyság és költségtakarékosság még fontosabb lett.

A fokozódó elvárásoknak a terepi munkák során is csak úgy lehet megfelelni, ha ésszerű korlátokon belül, de a lehető legkorszerűbb megoldásokat alkalmazzuk. Ezek vizsgálatában egyetemünk élen jár. Az Erdőhasználati Tanszékre az 1990-es évek elején érkeztek az első generációs köböző eszközök: az erdészeti célgép (nyomógombos kijelzővel rendelkező terepi köböző); a digitális faátlaló; az ipari PDA (ipari érintőképernyős kézi számítógép) ; valamint a mobiltelefon. A négy közül a leginkább az utóbbiak terjedtek el, mert olcsók, a kezelésük könnyen elsajátítható, és az adatkezelő program a meglévő készülékekre is telepíthető.

A kerületvezető erdészek nagy mennyiségű kézi adatrögzítési, feldolgozási és kiértékelési munkájának megkönnyítésére ez idáig hét erdészeti alkalmazás készült mobiltelefonra, egy pedig személyi számítógépre (PC): a Mobil Timber (köböző); a Mobil Forest (fatömegbecslő); a Mobil Lumber (fűrészár u-felvételező); a Mobil Lumber 2D (2D vonalkód-feldolgozó); a Mobil Timber Trade (fakereskedő); a Mobil MFB Timber (erdőgazdaságoknak készült verzió); a Mobil Timber Stub (fatömegbecslés tuskó átmérőből); és a Mobil LOGWORKSYNC (alkalmazásokat összefogó online PC-s WEB program). Az erdészeti alkalmazások – a JAVA játékokhoz hasonlóan – WAP (wap.atlalo.hu) segítségével telepíthetők a mobiltelefonokra.