Lapszemle

Tízéves erdőtervek

A manapság mind hangsúlyosabb fenntarthatóság az erdőgazdálkodásba már mélyen beágyazódott. Hiszen magát a szakmát is a szükség, az iparosodás keltette jelentős faanyag-igény hívta életre, és már az első erdőrendtartások is főként az erdei javak hosszú távú szavatolása érdekében születtek.

Hatályos erdőtörvényünk szerint hazánk teljes erdőterületét körzetekre osztották, melyekre tízévente készülnek erdőtervek. Mindez persze nem újdonság, hiszen már több mint ötven éve azonos elvek alapján folyik az üzemtervezés. Ezekből a körzeti erdőtervből kapnak üzemtervi kivonatot a gazdálkodók, mely alapján kötelesek a munkáikat végezni… Jó tudni, hogy erdőkezelési modell, terv és előírás azokra az erdőkre is létezik, ahol évek, esetleg évtizedek óta nem történt semmi – vagyis gazdája nem kezeli.

A körzeti erdőterveket a Kormányhivatalok Erdészeti Igazgatóságai készítik. A komoly terepmunkával járó állapotfelvételt ingatlanügyi, jogi, térképészeti, adatkezelési, statisztikai feladatok is kiegészítik, így ez a munka rendkívül összetett. Az erdőművelési előírások, fakitermelési lehetőségek meghatározásakor a gazdálkodók, a természetvédelem hivatalos és civil szervezetei, valamint egyéb társadalmi szervezetek egyaránt véleményt formálhatnak; így ez az egyeztetés nem mindig zökkenőmentes. Véleményeltérés esetén a felettes szervek döntenek. A körzeti erdőtervek tekintélyes mennyiségű adathalmazai pedig az Országos Erdőállomány Adattárba kerülnek.

Egy biztos: a tervezett erdőhasználatokból származó, azaz a kitermelt faanyag mennyisége a körzeti terv 10 éves ciklusa alatt sem haladja meg az erdőkben növekvő faanyagét. Ez a hozamszabályozás szavatolja, hogy hosszú távon mind jobb erdők maradjanak utódainkra.

Térbeli rend – madártávlatból

Az erdészeti nyilvántartás és a térbeli rend érdekében az erdőtervezési körzetekben erdőtagokat, azokon belül részleteket alakítottak ki – mindezt községhatáronként. Ez a szerkezet teljesen áttekinthető rendszert eredményez, amelyről Ön is meggyőződhet, ha a http://erdoterkep.mgszh.gov.hu/ internetes címre kattint. Google ortofotó alapú webes felületen a „hétköznapi erdőjárók” is sok érdekes információt (terület- és távolságmérés a térképen, tulajdonviszonyok, védett területek stb.) találnak.