Lapszemle

A sokoldalú bükk

Igazi sikertörténet a bükké (Fagus sylvatica). Míg sokáig gyomfának számított , és egy évszázada is csak tűzifaként, telített vasúti talpfaként, vagy éppen a hamuzsír gyártásához hasznosított ák, napjainkban az élet szinte minden területén találkozhatunk vele.

A bükk elsősorban Közép-Európa domb- és a hegyvidékeinek (600-800 m magasságban) fája. Főként a gyertyánnal, cser és kocsánytalan tölggyel alkot elegyes állományokat. Csak szellős, jó víz- és tápanyag-ellátott ságú termőhelyeken növekszik megfelelően. Számottevő makktermést csak 5-8 évente hoz, de magról jól felújítható. Magyarországon az Északi-középhegységben, a Magas- Bakonyban, Zalában, a Mecsekben, a Zselicségben, a Kőszegi és a Soproni hegységekben alkot összefüggő állományokat.

A bányászat visszaszorulásával talpfaként ma már jóval kisebb a szerepe a bükknek, de különösen a kandallók fűtéséhez továbbra is igen keresett tűzifa, mert ropogás nélkül ég. Egészségkárosító gesztesítő anyagokat (cserzőanyagok, gyanták) nem tartalmaz, így egy sor háztartási eszköz – edények, kanalak, kefetestek –, és fajáték alapanyaga. Épületeink belső terében is lépten, nyomon fölfedezhetjük. Gyártanak belőle padlólapokat, falburkolatokat, és sokféle bútort.

Hogyan ismerjük fel?

A bükkfa magassága elérheti a 40 métert, törzse egyenes, hengeres vékony, sima, világos- vagy sötétszürke kéreggel. A levelek tojásdad alakúak, bőrszerűek, élük hullámos, pillás. Színük fényes, kopasz, míg fonákjuk az erek mentén szőrös. A terméságazat pici tövisekkel fedett kupacs, amely megérve négy kopáccsal nyílik. Az kb. 2 cm hosszú, ehető makkocska három élű, gesztenyebarna.

A szerényen erezett , egyszerű rajzolatú faanyag jól pácolható, lakkozható, így színe nem mérvadó. Jól ragasztható, ezért a belőle készített rétegelt lemezeket széleskörűen használja a bútoripar (székülés, széktámla, szekrényhátfal), az építészet, sőt a járműgyártás is (vagon- és autóbuszbelsők). A felsorolásnak még nincs vége, gyártanak a bükkfából sportszereket, szerszámnyeleket, és hagyományos fafaja a dongagyártásnak, a kaptafának, meg az esztergályozott ajándéktárgyaknak. Emellett kiváló faszén válik belőle.

Az egyöntetű szerkezetű faanyagra a jövőben is nagy szükség lesz. A jó minőségű rönkök megtermelése pedig mindig is az erdészek feladata lesz, akik jó gazdaként vigyáznak ezekre a ma már igen értékes erdőállományokra.