Lapszemle

Irány a Börzsöny, Cserhát, Naszály

Vadregényes, természeti ritkaságokkal teli táj, várakkal, kilátókkal, kisvasutakkal, tanösvényekkel, letűnt korok emlékeivel. Ez így együtt tárul elénk Budapesthez közel, a Duna bal partján, zömmel az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében álló csodaszép erdős vidéken.

A fővárosból elindulva először a Naszály magányos tömbje állíthat meg bennünket. Katalinpuszta után ugyanis mindenképpen érdemes betérni az Erdei Kirándulóközpontba, a 2010. év ökoturisztikai létesítményébe. Különböző hosszúságú tanösvények, erdei iskola, és még jó néhány ötlet segít a szabadidő hasznos eltöltésében, de szálláshelyet, erdei boltot is találunk.

Sok út vezet Királyrétre

Rajtunk áll, hogy milyen útvonalon közelítjük meg a Börzsönyt, de a Királyréti Erdei Vasutat semmiképpen sem célszerű kihagyni. Utazzunk oda a Budapest‒Szob vasúton, ami Kismarosról visz a hegység kapujába, Királyrétre, a valamikori királyok kedvelt vadászterületére, onnan pedig gyalogosan induljunk tovább. Magyarország egyik legrégibb erdei vasútja önmaga is hangulatos utazást kínál, de mára számos újdonsággal is találkozhatunk. Ilyen Toby, a helyi fejlesztésű, környezetbarát motorkocsi, a rendezvényeken pöfögő Morgó gőzös, a megújult MK48- asok, a gördülő tanösvény, vagy az egyedi igényekre kialakított rendezvénykocsi. Királyréten lábbal hajtható hajtányok, erdei játszótér várja az érkezőket. Ott aztán tobzódhatunk a turistajelzésekben, melyek elvezetnek Nagy-hideg-hegyre vagy akár a Börzsöny legmagasabb pontjára, a 938 m magas Csóványosra. A Grófi út volt az első utak egyike, melyen apáink és nagyapáink hajdanán megközelítt ett ék a hegyet. A Királyréten parkolók számára mindenképpen ezt az utat ajánljuk, a Magas-Tax ház előtt halad végig, majd mögött e végig piros jelzésként felvezet a csúcsra. Az út hossza 7-8 km.De ezt az utat megközelíthetjük a Cseresznyefa parkolóból is. 

Bármelyik magaslatra törünk fel, páratlan látványban lesz részünk. Csodás élmény betekinteni a Börzsöny lepusztult ősvulkáni kráterébe, látni az összefüggő erdőtömböt. A mély bevágásokon futó felhőárnyékok, m k k intha megsimogatnák a 16 millió éve formálódó hegységet.

Királyrét rejti a vasércbányászathoz kapcsolódó vízkormányzás tavait, csatornáit, kőbányákat a múltból, miközben újszerű lékes erdőgazdálkodás (folyamatos erdőborítás) mutatja a jelent.

Kisvasutak mindenfelé

Túránk megkoronázásaként Nagymarosról egyszerre gyönyörködhetünk a Dunakanyar és a Visegrádi vár szépségében. A Hegyes- tetőre gyalog felkapaszkodva, a frissen felújított Julianus kilátóból rálátunk a dél-Börzsöny és a Duna találkozására. S ha már kisvasút, ne hagyjuk ki a nagybörzsönyit, a szobit, és legfőképpen a Kemencei Erdei Múzeumvasutat, ahol életnagyságú miniatűr vasúti eszközök között sétálhatunk. Az ország minden pontjáról oda mentett 600 mm-es nyomtávú vasúti kocsik felélesztik gyermeki vonzódásunkat a „modellvasút” iránt, amely menetrend szerint közlekedik.

Kemencén, a Domszky Pál Erdészházban a népi hagyományokkal, mesterségekkel, az erdő és vadgazdálkodással, a dézsmapincében pedig a szőlészet- borászat eszközeivel ismerkedhetünk. Éjszakázhatunk Bernecén matracszálláson, vagy a királyok nyomdokain járva, Királyházán. Ott ejtett e el József főherceg ezredik bikáját, ahol az első újkori olimpiáról érmekkel hazatért Szokoly Alajos volt a vadászbérlő.

Vadregényes folyóvölgyben

Mielőtt Diósjenőre érnénk, tegyünk egy érdekes történelmi kalandozást a Börzsönyben! A Kemence-patak völgyében számos hűsítő, tiszta forrásból csillapíthatjuk szomjunkat. Az egyik legfi nomabb a Királykúti forrás, mely Mátyás királyunknak állít emléket. A bernecei Nagy-völgyből gyalogösvény vezet fel Drégely várához, ahol nem csak Szondy György és 144 hű várvédőjének hőstette előtt tiszteleghetünk, de gyönyörű rálátás nyílik az Ipoly völgyére, a zólyomi erdőkre és az észak-nógrádi tájra. Ez a vadregényes folyóvölgy zöld erdőszegéllyel kanyarogva köti össze a két ország lankáit. A mára mesterséges határokkal elválasztott , hajdan gazdag felvidéki bányavárosokat (Selmecbánya, Körmöcbánya) védte Drégely vára is 1552-ben, a százszoros túlerőben támadó töröktől négy napon át.

A jó útra tért – erdőkerülő lett – utolsó nógrádi betyár, Sisa Pista nyomdokain járunk a róla elnevezett tanösvényen. 

Diósjenőn igazi családi szórakozóhely vár mindenkit az erdészet mellett i parkban. Az erdei sport- és szabadidőpark akár egész napra kínál elfoglaltságot. A fáradalmakat pedig a patinás Wenckheim kastélyban pihenhetjük ki, ami az ország egyik legmagasabban fekvő vadászháza. Csoda, hogy a múlt század húszas éveiben repülővel szeretett ide érkezni az ókígyósi gróf?

Népi hagyományok, zarándokút

Vegyük az irányt mi is a Cserhát pazar lankái felé. A falvakban élő népi hagyományok, gazdagon terített asztal ínyencségekkel, haluskával, palóc gulyással vár minket. S ha együtt szeretnénk látni Ázsia, Észak-Amerika, és Európa fásszárú növényzetét, keressük fel Balassagyarmat mellett a Nyírjesi tavak szomszédságában fekvő füvészkertet. A sétaösvény a vadasparkba is bevezet, ahol hazai nagyvadfajaink mellett kisállatokat is simogathatunk.

Hollókőt ne csupán húsvétkor keressük fel. A vár alatt i tanösvényen haladva az ott élők számára a mai napig meghatározó kisparcellás paraszti gazdálkodásról, és az erdővel együtt élő ember kapcsolatáról is képet kaphatunk.

A csendes természeti környezetben spirituális élményeket is szerezhetünk, legyünk tehát zarándokok! A Mária úton haladva Márianosztra, Szécsény, majd az egyik legjelentősebb kegyhely, Mátraverebély-Szentkút mutatja meg ezt az arcát. S ha kitartók vagyunk, és felmászunk a Karancs-kilátóra, Salgótarjánt sem csupán egy letűnt korszak szocreál városának látjuk. A fentről elénk táruló zöld koszorú, amely a várost körülöleli, megszépíti a képet. Onnan pedig legalább két várat tudunk egy nap alatt bebarangolni, a Salgóit, és a Somoskőit. S ha már arra járunk, ejtsük útba az erdészházat, és a vadasparkot is a várak alatt !

A látnivalóknak még ezzel sincs vége. Fedezzük fel a Nógrádi Geopark félszáz különleges földtani képződményét – köztük Ipolytarnócot –, és hiba lenne kihagyni a Cserháti Natúrparkot is! Persze nem egy nap alatt . Jöjjenek hozzánk gyakran, hogy ott honra lelhessenek abban a tájban, ahol Balassi, Mikszáth, Madách élt és alkotott !

www.erdeikirandulasok.hu
www.ipolyerdo.hu

 

Ajánlott túraútvonalak

■ Nagy körtúra bátor bakancsosoknak

Útvonal: Királyrét ‒ Magas-Tax – Nagy-hideg-hegy – Kis-hideg-hegy – Nagy-Mána – Királyháza – Bugyihó – Csánki-kert – Kámor – Závoz-nyereg – Gál-rét – Foltán-kereszt – Királyrét Távolság: 43 km, szint 1830 m

■ Pihenjen környezett udatosan a Börzsönyben!

Első nap: Királyréti kisvasút (Kismaros – Királyrét); DINPI Királyréti Oktatóközpont, madármegfi gyelés, Királyréti tanösvények, Vár-hegy, vezetett tárójárás, denevérek-lepkék nyomában. Szállás, étkezés: Tóviki vendégház vagy a Szénpataki turistaház
Második nap: Gyadai tanösvény, kirándulóközpont
Harmadik nap: Kemence, Domszky Pál Erdészház, Kemencei kisvasút, Királykútt ól a Wenckheim házig gyalogtúra szakvezetéssel. Szállás, étkezés: Wenckheim ház
Negyedik nap: vezetett gyalogtúra a Wenckheim háztól Diósjenőre, helyi kézművesek bemutatóinak megtekintése.

■ Zarándokút teljes elmélyülésben

Mátraverebély – Szentkút – Sámsonháza – Nagybárkány – Garábi-nyereg – Garáb – műúton Felsőtold – Hollókő (kb. 23 km) – Nógrádsipek – Nógrádmarcal (kb. 22,5 km) – Mohora – Érsekvadkert (kb. 24 km) – Nagyoroszi – Diósjenő – műúton Nógrád (kb. 27 km) – Szokolya vasútállomás – Magyarkút – Csatt ogó-völgyi Pihenőházak (kb. 12,5 km) – Kismaros – kerékpárút mentén Nagymaros.

■ Vulkáni kúpokon

Márianosztra – Kopasz-hegy – Só-hegy – Keselyűs-orom – Nagyirtás-nyereg (vasút, mint alternatíva) – Bezinavölgy – Olasz-kert – Rab-temető- Pálosok – Márianosztra.