Lapszemle

Ha mégis megtörtént

Itt a nyár! Ha tehetjük, menjünk kirándulni, járjuk az erdőt, pihenjünk a vízpartokon, élvezzük a szabadságot. Kellő elővigyázatosság persze ekkor sem árt, különben kedvünket szeghetik a kellemetlenkedő apró vérszívók, vagy az erős napsütés. Ha mégis megtörtént a baj, igyekezzünk azt mihamarabb orvosolni.

Ha mégis megtörténtNem csak a vízparton, az erdőt, mezőt járva is lepirulhat bőrünk. A fedetlen testrészeinket célszerű ezért kirándulás előtt is napvédő tejjel bekenni. Ma már számos olyan terméket forgalmaznak, amely a gyógynövények jótékony hatását felhasználva védi bőrünket a napsugárzástól. Minden bőrtípusra kíváló a szelektív fényvédő, hidratáló hatású paradicsomos napozó, melyben a paradicsomon kívül szezámolaj, körömvirág, vadgesztenye, selyemkóró, sárgarépa, aloe, kövirózsa, levendulaolaj, kukoricacsíra-olaj egyaránt található. A krémekbe kevert vitaminok, likopin, bioflavon és karotinoidok gyönyörűen barnítják a bőrt, miközben védenek a leégéstől. Gyerekek, napallergiások és fényérzékenyek is használhatják.

Minél fehérebb a bőrünk, annál magasabb faktorszámú krémet használjunk. A különösen érzékeny bőrűeknek és a gyerekeknek a 40-es faktorszámú krémet ajánljuk, de ne feledjük ez sem nyújt egész napra védelmet. Célszerű időnként újrakrémezni a bőrünket.

Ha a legnagyobb óvatosság ellenére is leég a bőrünk, az Aloe vera tartalmú krémek nagyon sokat segíthetnek a fájdalom megszüntetésében és az azonnali hámlás elkerülésében. Ezeket megvásárolhatjuk készen a patikákban vagy a gyógynövény-szaküzletekben, illetve magunk is bekeverhetjük az aloe kicsavart levét valamilyen semleges testápolóba. Vékonyan krémezzük be magunkat, de ne dörzsöljük a bőrbe.

Hatásos lehet az is, ha orbáncfűolajjal kenegetjük a leégett bőrfelületet. Ehhez tegyünk 150 gramm orbáncfüvet 4 napra 2,5 deciliter olívaolaj és kb 1,5 deciliter bor keverékébe. Időnként kevergessük, majd gőz fölött forraljuk fel. Forrás után körülbelül 3 órán át lassú tűzön főzzük. A leszűrt főzetet sötét, hűvös helyen tároljuk. A leégett bőrfelület ecsetelésére kiváló.