Lapszemle

Smaragdfa, a zöldenergiatermelés ékköve

A SUNWO Zrt. és a Szent István Egyetem a zöldenergiatermelés ékkövének tartott kínai császárfa (Paulownia) Smaragdfa ® védjegyet viselő fajhibridjének hazai adaptációjával, illetve hasznosítási lehetőségeivel kapcsolatos kutatásokra kötött megállapodást. Az együttműködő felek a Növények Napja programsorozat keretében május 18-án facsemetéket ültettek a Genetikai és Biotechnológiai Intézet kísérleti terén, Gödöllőn.

Smaragdfa, a zöldenergiatermelés ékköveA SUNWO Zrt. vezérigazgatója, Steier József és a SZIE tudományos rektorhelyettese, Hornok László által aláírt megállapodás (képünkön) kiterjed a Smaragdfa® mikroszaporítási lehetőségeinek feltérképezésére, valamint a szén-dioxid-megkötés mértékének, illetve a növény által előállított zöldtömeg takarmányozási célú felhasználásának vizsgálatára. Az együttműködés mozgatórugója az volt, hogy az utóbbi években a környezet-, illetve a klímavédelem, ezen belül a különböző megújuló energiaforrások felkutatása egyre inkább középpontba helyezte egy olyan új növényfajta kifejlesztését, amelynek felhasználási lehetőségei egyszerre nyújthatnak megoldást ezen globális igényekre.

Energetikai oldalról a Smaragdfa® a nagy mennyiségű bioüzemanyag termelése miatt jelentős, míg környezetvédelmi szempontból magas fotoszintetizáló képességű zöldfelületei hordoznak értéket. Egy négyéves Smaragdfa®-erdő hatalmas leveleivel évente 100 t/ha szén-dioxidot képes megkötni, és 75 tonna oxigént termel, ami naponta 205 ember oxigénszükségletét biztosítja. Emellett javítja a mikroklímát: enyhíti a hőmérséklet-ingadozásokat, javítja a levegő áramlását és páratartalmát. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy kiváló minőségű alapanyag lévén a feldolgozóipar is szerteágazóan hasznosítani tudja (pl. bútor-, hangszer-, hordókészítésre, valamint hajóépítésre).