Lapszemle

Ki a szabadba!

Sokunk örömére a hosszú tél után immár végérvényesen beköszöntött a tavasz. Mind több időt tölthetünk a szabadban, élvezhetjük a nap jótékony sugarait, nagyokat kirándulhatunk. Ez pedig nem csak jó kedvre derít, de a szervezetünket is feltölti, ellenállóbbá teszi.

Bármennyire is eszünk rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, és szedünk különféle készítményeket, tavaszra vitaminkészleteink egy része kiürül. Szervezetünk D-vitaminszintje is lecsökken. Erre azért kell figyelnünk, mert a D-vitamin meghatározó szerepet tölt be a csontritkulás, az izomgyengeség, a szív, érrendszeri panaszok, az autoimmun betegségek, az angolkór, valamint a mell-, prosztata- és a vastagbélrák megelőzésében. Talán kevésbé ismert, hogy nem csak egyféle D-vitamin létezik. A növények inkább D2-vitamint tartalmaznak, a napsugárzás hatására D3-vitamin keletkezik a bőrben, míg az állati eredetű élelmiszerekben mindkettőből van.

A D-vitamin pótolhatjuk egyes élelmiszerekből, mint a tőkehalmáj, az olajos halak, a tej (az EU-ban D-vitaminnal dúsítják), egyéb tejtermékek (vaj, sajt), a tojás. Ezekből azonban általában nem fogyasztunk elegendőt. A D-vitamin nagy része inkább napozás (UV-B sugárzás) hatására termelődik szervezetünkben. A nyári hónapokban ezért nincs is semmi baj a D-vitamin-utánpótlással, az októbertől áprilisig terjedő időszakban azonban javasolt szoláriumozással kiegészíteni a természetes napfényt. Ügyeljünk azonban arra, hogy csak ellenőrzött helyre menjünk, és a napozáshoz hasonlóan ez esetben is tartsuk be a fokozatosság elvét.

Figyelmeztető jelek

A szabadban töltött órákat megkeseríthetik a kullancscsípések. Ennek elkerülésére, a kirándulás tervezésekor, mindenképpen gondoljunk a kullancsok elleni védelemre, és lehetőleg adassuk be az agyhártagyulladás elleni védőoltást. Legalább ilyen fontos, hogy hazaérve vizsgáljuk át magunkat és egymást, és a bőrünkbe fúródott kullancsot mihamarabb távolítsuk el. Ehhez használjuk a gyógyszertárakban, állat-felszerelési boltokban e célra kapható csipeszt, de egy jó szemöldökcsipesz is megteszi. 

A vérszívót minél közelebb a fejéhez fogjuk meg, és az óramutató járásával ellentétes irányba „tekerjük ki”. 

Kullancscsípés esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz. Könnyíthetjük az orvos munkáját, ha az eltávolított kullancsot is magunkkal viszük, hogy a háziorvos bevizsgáltathassa, és szükség esetén minél gyorsabban elkezdődhessen a gyógyszeres kezelés.

Mire figyeljünk? Az agyhártyagyulladás jellemző tünetei a hányás, bőrvérzés, magas láz, fényérzékenység, illetve egyensúlyzavar. De figyelmeztető jel lehet, ha egykét hét lappangási idő után influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, melyek néhány nap enyhülés után ismétlődnek.

A Lyme-kór esetében is döntő a korai felismerés. Ízületi és izomfájdalom, a nyirokcsomók duzzanata, fejfájás, levertség, ritkán láz, valamint végtagzsibbadás, izomgyengeség is utalhat rá. De legjellemzőbb tünete a csípés helyén keletkező kokárdaszerű bőrpír.