Lapszemle

Erdősítés csak származási igazolvánnyal

Az erdőgazdák legfontosabb tavaszi tevékenysége az erdősítés, melyhez a magok, illetve dugványok mellett a leggyakrabban facsemetét használnak.

A facsemeték termelésére ugyanolyan szigorú jogszabályok vonatkoznak, mint általában az egész erdőgazdálkodásra. A csemetekertek létrehozását és tevékenységét folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (korábbi nevén Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal), annak is az Erdészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztálya. A kiültetésre kész facsemetéknek megfelelő méretekkel kell rendelkezniük, a föld feletti növényi részt, a gyökér hosszát, valamint a gyökfő átmérőjét illetően egyaránt. Nem torzíthatják súlyos alaki hibák, és károsítókat, kórokozókat, illetve mechanikai sérüléseket sem hordozhatnak. Az erdészeti fafajok (20-25 féle) csemetéinek szabványos mérete eltérő. A lassan növő fajok, mint a tölgyek csemetéje még gyakran a második évben is csak 15-20 cm-es, míg a gyorsan növők – nyárak, fűzek – már az első évben elérhetik a kétméteres magasságot.

Erdősítéshez csak származási igazolványnyal ellátott szaporítóanyag használható fel, melyet a hatóság éves szemléi alapján a csemetekert ad ki. Senki ne gondolja tehát, hogy kiskertjében megtermelheti leendő erdejének csemetéit!