Lapszemle

Több száz éves hagyomány

A papírmerítés kezdete az időszámításunk előtti időkre nyúlik vissza. A technológia folyamosan fejlődik, vannak azonban, akik ma is őrzik a hagyományokat. A Vinczemill Kft. Magyarország egyik hagyományőrző papírmerítő családi vállalkozása. A szentendrei műhelyében nemcsak a gyönyörű szakma rejtelmeibe avatott be bennünket Vincze László, megismerhettük a mester fiait, Mátét, Kristófot és Lőrincet is, akik ma már édesapjuk mellett folytatják a családi hagyományt.

Több száz éves hagyományAz alapanyagok beszerzésétől a merített papír elkészüléséig hosszú út vezet. A végeredmény minősége pedig a felhasznált anyagokon és eszközökön múlik. Az első fontos lépés – a többnyire fából kivont cellulóz – vizes hígítása; ennek mértéke adja az elkészült papír végleges vastagságát is. A merítődézsából merítőszitával emelik ki az akkor még 2-3 mm vastagságú papírpépet, melyet ezután filclapra borítanak, majd arra még egy merített réteget simítanak. Ez a lépés 10-12 rétegig ismételhető. A nedves papírlapokat aztán csavarorsós prés alá helyezik 10-20 percre.

A filc nagyon jól elvezeti a fölösleges vizet, így a préselés után a papírlapok szerkezete már elég erős ahhoz, hogy csipesszel kitűzzék száradni. A száradás egy vagy akár másfél napig is tarthat. Gyorsítani sajnos nem szabad, mert a túl magas hőmérséklet és a napfény hatására hullámos lehet az elkészült papír.

A merített papírok méretének, vastagságának és színének csak a képzelet szab határt, hiszen akár 70×100 centiméteres merített papírlap is készíthető. A műhelyben olyan természetes színezőanyagoknak köszönheti pasztell, illetve antik jellegű színét a papír, mint a vöröshagyma, a tea vagy a sáfrány.

A SZAKMA MEGSZÁLLOTTJA

Vincze László Kazincbarcikán, a Könnyűipari Műszaki Főiskola Papíripari szakán végezte tanulmányait, majd 1980-ban a szentendrei papírgyárban kezdett dolgozni. Hogy még jobban megismerje a szakma gyökereit, szabadidejében szakirodalmat olvasott , anyagokat gyűjtött, könyvtárról könyvtárra járt, és szakadatlanul gyakorolt. Újratanulta a papírmerítés mesterségét. Kezdetben a lelkesedés, a kitartás és a rendelkezésére álló szabadidő volt a tőke, amelyre alapozhatt a a jövőt. Eszközei ugyanis még nem voltak, később mindegyiket maga készítette.

Önálló vállalkozásának az első nagy lendületet a Széchenyi Könyvtár megrendelése adta 1986-ban. Majd mind több felkérést kapott, melyek teljesítéséhez már segítségre volt szüksége. Időközben megnősült, és ma már három nagykorú fiával együtt viszi tovább a hagyományt. A szülőfalujában, a Heves megyei Fedémesen időközben felújítottak egy régi házat, jelenleg ott folyik az első feldolgozás és a papírmerítés. A szentendrei műhely pedig a nyomtatásnak, kötészetnek ad otthont, és ott szolgálják ki a vásárlókat is.

Vincze László és fiai ma már nem csak papírmerítéssel, de könyvkötészettel, csodálatos veretes könyvek készítésével is foglalkoznak. Szakmai kiállításokra, kézműves rendezvényekre járnak, minden évben résztvevői a Művészetek Völgye rendezvénysorozatnak, és számos külföldi szakkiállításon vannak jelen, ezzel is népszerűsítve a merített papírt és a köré fonódó többszáz éves kézműves hagyományt. Idén úgynevezett művésztelep kialakítását tervezik Fedémesen, ahol az érdeklődők is kipróbálhatják majd a papírmerítés mesterségét.