Lapszemle

Vértes alján, falu szélén

Néhány éve költözött Besenyei Péter a Vértes lábainál elterülő Bodmér szélére. Ott biztosan nem fenyegeti az a veszély, mint előző lakóhelyén, ahol alig egy évtized alatt a bájos falucska virágzó, divatos várossá nőtte ki magát. Világhírű repülősünk hosszú évek alatt, részben a levegőből is kutatta a vidéket. Így bukkant erre a helyre, ahol nem kacsalábon forgó kastélyt, hivalkodó luxusvillát, hanem visszafogott, az ő mértéktartó egyéniségét is tükröző, a természeti környezettel összhangban álló otthont épített.

„A boldogság egyik alapja az elégedettség” – ez életfilozófi ájának egyik sarokpontja. Könnyen beszélhet elégedett ségről, mondhatjuk, aki már minden versenyen győzedelmeskedett, hiszen volt világ- és Európa-bajnok, összetett Világkupagyőztes, magyar bajnok. A hitvallásának további része azonban azt a tanítást sugallja, hogy ha bajnokok nem is lettünk, a sorstól kapott lehetőségek megbecsülésével lehetünk elégedettek és boldogok. Ugyanakkor azt is megtudjuk, hogy Besenyei Péter az eredményei, a sikerei után sem ül ölbe tett kézzel a dicsfényben. Azt ugyan ő sem tudja megmondani, hogy milyen céljai lehetnének még, de azt állítja, a kihívásokat nem kell keresni, azok úgyis megtalálják az embert. Csak az a fontos, hogy tettre készen várja azokat.

Tehát a boldogsághoz az elégedettségen keresztül vezet az út. Az elégedettséghez pedig szükséges a háborítatlanságot nyújtó, pihenést adó otthon, és ezt találta meg a Vértes alján Besenyei Péter. Így egy kínai légi bemutatóról hazatérve, mielőtt Srí Lankára indulna egy másik felkérést teljesíteni, itt a természethez kötődő kedvelt időtöltéseibe, a horgászatba és a fotózásba feledkezve töltheti föl magát új energiákkal.

Irigylésre méltó élet, megfontolásra érdemes gondolatok!