Lapszemle

A közös munka egyik ékköve a lap

Egyáltalán nem véletlen, hogy állatorvos lett: nagyapai ágra viszszavezethető az agrárkötődés, a természet, a föld szavezethető és az állat szeretete. Édesapja állatgyógyító munkája példaértékű volt számára, természetszeretete megmaradt és ez kiválóan illeszkedik jelenlegi tisztségéhez, hiszen 22 állami erdőgazdaság felügyeletét, irányítását látja el. Dr. Seregi Jánossal, a Magyar Fejlesztés Bank Agrár- és Zöldbank Igazgatóságának ügyvezető igazgatójával beszélgetünk.

Dr. Seregi János• A kinevezése óta eltelt idő alatt sikerült már bejárnia az erdőgazdaságok területeit?

– Sok helyen jártam már, de még nem jutott am el mindenhova. Gyerekkoromban sokat barangoltam a Vas megyei erdőkben, hiszen Vasváron laktam. Szívesen emlékszem vissza az akkor még engedélyezett hóvirágszedésre, a tavaszi rododendronvirágzásra, amit a Jeli arborétumban látt am. Különleges érzés ma úgy visszamenni oda, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is az általam felügyelt gazdaságok közé tartozik. Az sem titok, hogy ugyan van vadászvizsgám, de sohasem vadásztam. Részt vett em néhány hajtáson és ott be is fejeződött „vadász” pályafutásom. Szívesebben töltöm az időt barátaimmal egy horgásztó partján, ahol nem a zsákmányszerzés a célom, hanem a körülmények adta nyugalom élvezete.

● Tíz évvel ezelőtt hatósági oldalról már megismerhette az erdészek, vadászok életét. Akkori tisztségében, a Földművelésügyi Minisztérium helyett es államtitkáraként felügyelte ezt a főosztályt. Hogyan látja most az erdőgazdaságokat?

 – Valóban, tíz évvel ezelőtt az erdőgazdaságok munkáját hatósági szemüvegen keresztül ítéltem meg. Most úgy érzem, az elmúlt idő alatt már belülről is megismertem a feladataikat, gondjaikat és talán szerénytelenség nélkül állíthatom: átérzem azt a hatalmas felelősséget, ami abból adódik, hogy nagy állami kincs, vagyon van a vezetők kezében. Amikor az új kormány döntése alapján a Magyar Fejlesztési Bankhoz került a felügyelet, elsősorban azt tűztük ki célul, hogy megváltoztassuk a szemléletet, miszerint az állam nem jó gazda. Azt hiszem, ez sikerült is. Az erdőgazdaságoknak hasznára vált az egységesítés nemcsak gondolkodásban, hanem a munkájuk és a költségek területén egyaránt: az együtt es részvétel az energiapiacon például igen nagy megtakarítást eredményezett a cégeknek, de említhetném a közös marketingmunkát is, a kiállításokon való egységes megjelenést, vagy A mi erdőnk című lapot is.

A mi erdőnk ● A lap megálmodása és elindítása az Ön nevéhez fűződik. Miért gondolta, hogy szükség van egy ilyen jellegű kiadványra?

 – Az erdészeteknek van már szakmai lapja. Az Erdészeti Lapok a legnagyobb múltú szakmai lap, ami méltán ért meg ilyen hosszú időt. Természetesen nem ellene, hanem kiegészítéseképpen indítottuk el ezt a kiadványt. Szeretném hangsúlyozni, hogy ugyan valóban az én ötletem volt, de az erdőgazdaságok vezetői egyetértettek vele, és támogatták azt. Mi ezt az újságot nem a szakmának, hanem a kirándulóknak, természetjáróknak, vagyis a nagyközönségnek szánjuk. Persze, azzal a nem titkolt céllal, hogy jobban megismerjék az erdők és az erdőgazdaságok szerepét és a hazai közjólétben betöltött helyüket.

 – Sokan nem tudták, hogy milyen érdekes, színvonalas programokat ajánlanak hétről hétre a hazai erdőgazdaságok. Ezért is állítottuk úgy össze a lap tartalmát, hogy aki kézbe veszi, sokáig forgassa, és kedvére valót találjon benne. A szerkesztők igyekeznek sok ismeretterjesztő és hasznos anyagot beletenni, mint például a kisvasutakról, bicikliutakról vagy a kirándulóhelyekről szóló információk.

 ● Úgy gondolom, hogy aki ezt az újságot olvassa, abban tudatosul, hogy az erdőgazdaságok nem csak fát termelnek és vadásztatnak.

 – Igen fontos, hogy az emberek megtudják, az erdőgazdaságoknak hármas feladata van: gazdálkodás, védelem és a közjólét szolgálata. Sajnálatos módon nagyon háttérbe szorult az, hogy az erdőgazdaságok mit nyújtanak a társadalomnak. Sokan nem tudják, hogy igazi kincs van az erdőgazdaságok kezében, és ezzel tudni kell élni. Ez a lap ezt hivatott erősíteni. Örülök annak, hogy amit én magam jónak gondoltam, az olvasók is megerősített ék. Keresik és szeretik a lapot, és ez azt jelenti, hogy sikerült megtalálni azt az űrt, ami még ezen a piacon volt. Arról nem is beszélve, hogy nagy reklám ez a gazdaságoknak, amit kiválóan ki is tudnak használni. Az internet világában természetesen online megjelenésre is szükség van, ezért egy közös honlap is útjára indult. Ott szintén olvashatják az újságot, tájékozódhatnak az erdőgazdaságokról, a szálláslehetőségekről, a programokról és a napi hírekről. Ez is annak az egységnek lenne a jele, amiről már korábban beszéltünk.

Dr. Seregi János ● Mit sikerült megvalósítaniuk az eltelt másfél évben a kitűzött célokból?

 – Szerintem nagyot léptünk előre az állami erdőgazdaságok népszerűsítése területén. Persze nem arra gondolok, hogy a nagyközönség eddig ne tudta volna, hogy a Lillafüredi kisvasút létezik és hogy a Budakeszi Vadaspark milyen gyönyörű. Inkább arról van szó, hogy sokkal több lehetőséget nyújtanak az erdőgazdaságok, mint amennyiről általában tudnak. A köznevelésben betöltött szerepüket is megismertettük: az utóbbi években végre előtérbe került az egészségtudatos, természetszerető életmód, amelynek gyakorlására számos lehetőség nyílik a 22 erdőgazdaság kezelésében lévő 1,2 millió hektár területű erdőben. Megszaporodtak a bicikliutak, átadtak néhány korszerűsített turistaházat, erdei utak újultak meg, ahogy számos emlékmű és műemlék is. Természetesen csak néhány dolgot említettem annak bizonyítékaként, hogy szépen haladunk előre és csak remélni tudom, hogy aki például végigjárja a felújított Ördög-árkot, tudja miről beszélek. Nagy örömünkre szolgál, hogy számos ilyen jellegű munkában civil szervezetekkel és önkéntesekkel dolgozhatnak együtt az erdőgazdaságok. Ez a közös munka is bizonyítja, hogy sokunkban tudatosult már, hogy mindnyájunk érdeke a természet óvása, értékeink megőrzése. A 22 állami erdőgazdaság ebben is élen jár. Szokták mondani, hogy „jelenben éljük a múltat, és építjük a jövőt”. Úgy gondolom, hogy igazi sikerként könyvelhetem el, hogy hétéves kisfiam már tudja, hogy a fákba nem vágunk bele, az erdőben talált virágot nem tépjük le, és a szemetet sosem dobjuk el. Ezt tudatosítják, erősítik és tanítják az erdei iskolákban, amiknek a működtetése döntően az erdőgazdaságok kezében van.

 ● Szoros együtt működésben vannak az erdőgazdaságok a Magyar Turizmus Zrt.-vel.

 – Miután a Magyar Turizmus Zrt. is a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozik, vagyis a „nagy család” része, igyekszünk egymás eszközeit kihasználni a népszerűsítés érdekében. 

A mi erdőnk

Ez a sokat emlegetett közös munka, amelynek gyümölcsét lassan kezdjük learatni. Ezért is található mindig A mi erdőnkben a turizmus hirdetése és számos esetben kikérik a cég munkatársainak véleményét az erdőgazdaságok vezetői. Bízunk abban, hogy egymás tapasztalatait felhasználva még nagyobb sikereket érünk el. Hiszem azt is, hogy nagyon fontos az élet minden területén az összefogás és ebben példát mutat a 22 állami erdőgazdaság, melynek egyik kiemelkedő eredménye A mi erdőnk című lap megszületése.