Lapszemle

Fő a fokozatosság

Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a rendszeres edzés testileg-lelkileg egyaránt jót tesz a szervezetünknek. Ám mielőtt sportolni kezdenénk, gondoljuk át edzettségünket, és csak fokozatosan terheljük magunkat. Akár szakember véleményét is ajánlatos kikérni, főként 40 év fölött, hogy elkerüljük a komolyabb sérüléseket.

Sportolásnál különösen a bokát terheljük, hiszen az egész testsúlyunkat hordozza. A rándulásához akár egyetlen rossz lépés is elegendő, ilyenkor az oldalsó ínszalag húzódik meg, sőt, súlyosabb esetben akár el is szakadhat. A balesetek megelőzésére végezzünk egyensúlygyakorlatokat, például csukott szemmel álljunk fél lábon. Így nem csak a bokaszalagokat erősíthetjük, de az agynak azt a képességét is, hogy kontrollálja a test helyzetváltozásait. A boka ízületeire különösen focizás, kosárlabdázás és röplabdázás közben ajánlatos vigyázni.

A térdízület sokkal sérülékenyebb, mint gondolnánk. Leggyakoribb annak a két „párnának” (meniszkuszok) a szakadása, amelyek a sípcsont és a combcsont közt helyezkednek el, és amelyeknek az egyik legfontosabb feladata az ütközés csillapítása. Súlyosabb esetben műtétre is szükség lehet, de a kis sérülések gyógyulásához is hetek kellenek. Megelőzésként hatásos, ha rendszeresen erősítjük a térd körüli izmokat.

Ugyanakkor a vádlit se hanyagoljuk el, mert jelentős rögzítő szerepe van. Különösen röp- és kézilabdázás, valamint síelés közben legyünk nagyon óvatosak. Amikor megbotlunk, szinte reflexszerűen magunk elé kapjuk a kezünket, hogy az esés erejét tompítsuk. Ezzel a cselekedettel azonban azt kockáztatjuk, hogy megsérülhet a csuklónk. A csukló szempontjából különösen veszélyes sportoknál (küzdősportok, röplabda, tollaslabda, görkorcsolyázás, gördeszkázás) mindenképpen viseljünk csuklóvédőt.

A vállficam főként akkor fordul elő, ha magasra tartott karral végzünk hirtelen mozdulatot. Csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató sportba kezdeni – mint a tenisz, a röp-, a kézi- és a vízilabda – ha elég erősnek érezzük az ott található izmokat. Hatékonyak lehetnek a gumikötéllel vagy gumiszalaggal végzett erősítések.

 

Az úszás, gyaloglás és kerékpározás előnye, hogy az ízületek nincsenek nagy rázkódásnak, ütésnek, hirtelen mozdulatoknak kitéve, miközben emelik a pulzusszámot, jelentős energiát használnak fel és növelik a sejtek oxigénfelvételét. 

A cikk a Patika Tükör egészségmagazin összeállításában készült.