Lapszemle

Világhírt hozó dám

A szarvasbőgést októbertől másik nagyvadunk a dám párzása, a barcogás követi, amely tudvalevően a legjobb időszaka a vadászatának. A legszebb és legnagyobb, a világranglistán is az első helyeken szereplő trófeákat hazánkban a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi erdészetében lőtték az utóbbi években.

A kezdetben főként az őzeknek, illetve gímszarvasnak, vaddisznónak, valamint az apróvadak közül a nyúlnak és fácánnak otthont adó vadászterületre mintegy negyven éve telepítettek nagy számban dámszarvasokat az ország több részéből. Gyorsan kiderült, hogy nagyszerűen érzik magukat a felkínált élőhelyen, terítékre kerültek az első 5 kg fölötti trófeájú bikák, az állomány pedig több százra szaporodott. A terület 1997 óta a dámállomány génmegőrzése miatt is különleges rendeltetésű.

A dámvadászat igazán egyedüli élmény, de jóval több annál, mint hogy puskavégre fogják a vadakat. Ez esetben is mindenekfelett áll a szakmaiság, melyben elsődleges szempont, hogy a vadállományt és az élőhely vadeltartó képességét egyensúlyban kell tartani.
Ezt az elvet követik Gúthon is, ahol évente 400-450 dám kerül terítékre. Ennek azonban csak egy része a dicsőséget hozó lapátos, 60-80 első és második agancsú bikát is kilőnek, valamint 250-280 tarvadat. A nagyvad terelővadászatoknál nagyon fontos, hogy a nagytestű fiatal tehenek, valamint a bikaborjak ne kerüljenek terítékre. Az utóbbiak esetében a vadász fokozott figyelmét az egekbe emelt lődíjjal is ösztönözik. A tarvad selejtezéskor a vad létszámának apasztásása a cél, arra azonban mindig csak tél vége felé kerül sor, hogy a terelővadászatok során esetlegesen megsebzett, legyengült, valamint a nehezen áttelelt egyedek is terítékre kerüljenek.

Gúthon az erdőgazdálkodás, a természetvédelem és a területen folyó mezőgazdálkodás érdekei egyaránt érvényesülnek. Ennek az egyensúlynak a fenntartása a vadgazdálkodásnak az egyik legfontosabb célja. A vadászterületen a vad táplálkozását akác vágásterületek, gyümölcsösök, és úgynevezett vadföld is szolgálja. Az üzekedés másfél hónapjában valójában nem táplálkozó, lesoványodott dámbikák súlyveszteségének pótlására pedig villanypásztorokkal megvédett kukoricaföldeket is felszabadítanak a párzás után.
Dámbikákat küldetéstudatuktól vezérelve alapvetően párzási időszakban igyekeznek terítékre hozni, ezzel kifogva a szelet a dámot, annak vadászatát méltatlanul becsmérlők vitorlájából. Aki már próbált 120 éves mogyoró, galagonya aljnövényzetű öreg tölgyerdő közepén számos fiatal bikával és tarvaddal őrzött barcogó bikát cserkészúton, vagy akár vadváltón belopni, az ezután nem lesz terjesztője a dám, bamba kerti vad álhírnek.
Nem kell ezt a gyönyörű, intelligens vadat minden határon túl istápolni, egyszerűen hagyni kell, hogy velünk magyarokkal vadászokkal és nem vadászokkal igazi hungarikumként megkóstoltassa a világhír ízét. A magyar dámállomány ugyanis egyike a nagyon kevés számú világszínvonalú magyar terméknek.

NYÍRERDŐ Zrt.