Lapszemle

Mit ígér az ősz?

Az ősz a gombagyűjtés csúcspontja az erdőkben. Egyik évszak sem múlja felül ezt a fajgazdagságot és egyedszámot. Ennek feltétele azonban a bőséges – a talaj fölső rétegét átáztató – csapadék és a reggelenkénti harmatképződés. Idén – legalábbis augusztus közepéig – nem kényeztette el a természet a gombákat kedvelő és gyűjtő embereket. Szinte alig találtunk nyáron szedhető tinórukat, galambgombákat, csiperkéket. Talán az ősz jobb lesz.

Lássuk miből is válogathatunk ősszel! A gyűjtött gombák között az egyik legkedveltebb tinóruféle az ízletes vargánya, amellyel lombos és fenyőerdőkben is találkozhatunk. Feszes-ruganyos húsú, kifejezetten nemes ízű gomba – nem akármiért hívják úri gombának is. Kellemes illata a friss dióra emlékeztet. Rögtön meg is jegyezzük – fiatal példányai gyors párolással (kevés olívaolajjal sütve) is fogyaszthatók. Mivel elszórtan, vagy szerencsésebb esetben kisebb csoportokban nő, gyakran sokat kell utána menni. Ez csak fokozza az értékét. Az ízletes tinóru sokféleképpen elkészíthető. Kiválóan szárítható, így remekül megőrizhetők aromaanyagai. Ha mélyhűteni kívánjuk, előtte ne pároljuk meg, csak egyszerűen kockázzuk fel. Felhasználáskor pedig fagyottan tegyük a főzőedénybe.

Nagy tömegben gyűjthető, ezért is közkedvelt a gyűrűs tuskógomba, amely elpusztult, illetve élő fákon egyaránt fejlődik. Vigyázat! Nyersen mérgező. Húsz perc hőkezelés után fogyasztható csak. Szabályos elkészítésekor is előfordulhat, hogy valaki allergiás rá – nem árt ezért első alkalommal csak kóstolgatni.

Hasonlókat javasolhatunk az ősszel termő pereszkékre is. A lila és a lilatönkű pereszke egyaránt finom, igen aromás gombaféle – de először csak óvatosan!
Az őzlábgombák képviselői is ősszel szedhetők nagyobb tömegben. Ehető fajainak közös jellemzője, hogy ízletesek, de húsuk könnyen törik. A gyakoribb nagy őzlábgomba mellett gyűjthető a piruló őzlábgomba is – a rokon fajtól leginkább az különíti el, hogy sárgásvörösre színeződik húsának vagy termőrétegének a megtörésekor.

A fenyvesek jellegzetes őszi gombája a rizike, amelyet leginkább savanyítva hasznosítunk.

Az októberi korai fagyok még egyáltalán nem jelentik a gombaszezon végét. Az erdei avarban megbújó sötét trombitagomba megszárítva kiváló fűszer. Elhalt, beteg nyárfán, fűz- vagy bükkfán pedig a kései laskagomba nő.

Ez csak egy kis ízelítő volt, válogassunk kedvünkre a gombák gazdag tárházból. De ne feledjük: ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, csak szak-értő láttamozása után fogyasszuk a zsákmányt!

Egererdő Zrt.