Lapszemle

Jöhet eső, fújhat szél

Már egy kisebb zápor is tönkreteheti a hétvégi kirándulást, ha nincsenek nálunk a megfelelő ruhadarabok. A magyar tulajdonú, családi vállalkozásként indult Alpin Kft. 24 évvel ezelőtt gyártotta le az első hátizsákokat. Ma már a túrázáshoz szükséges összes felszerelés és ruházat megtalálható a választékukban. A szeszélyes időben javasolt ruházathoz Zatykó Miklós, az RP Outdoor túrabolt üzletvezetője adott tanácsokat.

Kiránduláshoz a rétegesen öltözködés a legjobb megoldás. Hiszen amíg napsütésben elegendő egy lengébb, nedvességet jól vezető, könnyen száradó póló; felhős időben, árnyékban elkél a vékonyabb pulóver vagy a könnyű, légáteresztő dzseki. Alulra pedig túranadrágot húzni a legszerencsésebb, melynek szára – az időjáráshoz igazodva – térd alatt egyszerűen és gyorsan le-, illetve felcipzározható.

Az esős idő sem szegheti kedvünket a szabad programoktól, ha védő rétegként szolgáló ruhadarabokat is bekészítünk a csomagunkba. Zatykó Miklós szerint a kezdő vagy hobbi túrázók alapfelszerelése az esőkabát és az esőnadrág. E kettő garantálja, hogy száraz ruhában jutunk el a rövidebb túrák végéig, avagy a legközelebbi menedékig.
Esőkabátból is széles a választék, vehetünk dzsekit, hosszabb kabátot, vagy a hátzsákunkat is védő, térdig érő poncsót.
Ez utóbbi azoknak ajánlott, akik nagyobb csomagot cipelnek, és nem szeretnének minden zápor előtt és után öltözködni. Az esőkabáttal szembeni legfontosabb elvárás, hogy vízálló – vagy legalábbis vízlepergető – anyagból készüljön, és kellően szellőzzön mozgás közben. Az RP Outdoor esőkabátok és poncsók különlegessége, hogy hegesztett varrással készülnek, ennek köszönhetőn teljesen kizárják a nedvességet, de megtartják lélegző tulajdonságukat.

Túrázáshoz, kiránduláshoz érdemes esőálló nadrágot is beszerezni, ami alulról véd a nedvességtől, valamint a gyaloglás közben felverődő sártól. Szintén hasznos kiegészítő felszerelés a kamásli, vagy más néven lábszárvédő. Ez téli túrákon, illetve kavicsos terepen is jó szolgálatot tesz, megakadályozva, hogy bármi beleessen a bakancsunk szárába. A kamáslit a nadrágon kívül húzzuk fel, és a térdtől egészen a bakancs száráig tartson. Van rövidebb, csak a bokát védő változata is, de hobbi túrázóknak inkább hosszabb javasolt. Természetesen ennél is elsődleges szempont, hogy anyaga ne eressze át a vizet.

A réteges öltözködés előnye, hogy egy-egy réteget külön-külön is hordhatunk, illetve azok egymással jól társíthatók, így kevesebb ruhadarabbal is felkészülhetünk a változékony időjárásra. Már egy kisebb zápor is tönkreteheti a hétvégi kirándulást, ha nincsenek nálunk a megfelelő ruhadarabok. A magyar tulajdonú, családi vállalkozásként indult Alpin Kft. 24 évvel ezelőtt gyártotta le az első hátizsákokat. Ma már a túrázáshoz szükséges összes felszerelés és ruházat megtalálható a választékukban. A szeszélyes időben javasolt ruházathoz Zatykó Miklós, az RP Outdoor túrabolt üzletvezetője adott tanácsokat.