Lapszemle

Favilla, fakanál, fatányér…

Az emberiség évezredek óta használja a fát. Meggyújtja, hogy melegítsen és világítson vele, valamint mechanikai és fizikai tulajdonságait kihasználva járműveket, épületeket, műalkotásokat, eszközöket készít belőle. A fát megmunkálni nem is olyan egyszerű, mint hinnénk. Szinte művészet. Gondoljunk a gyönyörű kézzel faragott kapukra, zsalukra, díszekre, emléktáblákra, vagy csak a reneszánszukat élő fa konyhai eszközökre.

Nincs olyan konyha, ahol ne fordulna elő legalább egy fa eszköz, vagy edény. De ismerjük-e, hogy milyen fából készült? Mivel kell ápolnunk, hogy megőrizze minőségét, színét és szépségét? Esetleg tudjuk-e, miért száradt ki, korhadt vagy színeződött el időközben? Szilágyi Vilmos – a Szilfa 2008 Kft. ügyvezető igazgatójának édesapja – tíz év tapasztalatával mondta el nekünk, hogyan is kell a fát szakszerűen megmunkálni, és hogyan ápoljuk a fából készült tálakat.(…)