Lapszemle

Bizakodó gépforgalmazók

A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált az Alföldi Állattenyésztési Napok, amelyet az idén tizennyolcadik alkalommal rendeztek meg Hódmezővásárhelyen. A rangos szakmai rendezvény 2005-től a növénytermesztési ágazat bemutatásával is bővült, így a kiállítás elnevezése már néhány éve Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra változott. A több mint 60 ezer látogató is megtapasztalhatta, hogy a 200 ipari kiállító közül egyre több gépkereskedő vett részt az idei seregszemlén, hogy bemutassa termékeit, újdonságait.

Patkós Zsigmond a P.Z.S. Vállalkozás tulajdonosa már többször vett részt ezen a kiállításon. Mivel cégének központja a közeli Békéscsabán van, ezért úgy gondolja, mindenképpen jelen kell lenni, meg kell mutatni magukat ezen a nagyszabású hódmezővásárhelyi seregszemlén.
– Évente két kiállításon tudunk megjelenni, egyik az Agro+Mashexpo – ami számomra az idén igazán jól sikerült, a másik pedig ez. A következő évre egyelőre nem terveztünk. Drágák lettek ezek a kiállítások, még nem tudjuk, hogyan tovább…
Erre a kiállításra a szálastakarmány gépeit hoztuk el, fűkaszákat, rendterítőket és rendsodrókat. Nem ez a teljes választéka az általunk forgalmazott szlovén SIP gépgyárnak, de ezek a legkönnyebben mozgatható gépek. Nem igazi újdonság már, de a gazdák itt is láthatták a középen felfüggesztett kaszákat, melyek vágószerkezete sokkal korszerűbb, mint a régi tárcsás kaszáké, ezeket már mechanikus ütközésvédelemmel is ellátták. A gép talajnyomása a traktor fülkéjéből hidraulikusan vezérelhető, egyszóval ezek a gépek már rendelkeznek minden olyan követelménnyel, amit egy gazda elvárhat egy korszerű géptől, nem beszélve a kedvező árukról. A SIP gépek a világon ugyanolyan elismertek, mint neves társaik. Ezeket a korszerű gépeket 5 éve itthon forgalmazzuk, mondhatom, nem vagyunk könnyű helyzetben, mert Magyarországon nagyon nehéz elhitetni a gazdákkal, ha valami olcsóbb a többinél, akkor az még lehet ugyanolyan jó, mint a nyugati konkurencia gépei. Öt év alatt sok gépet eladtunk már, jók a tapasztalataink, eddig még nagyon kevés garanciális problémánk volt.
A SIP a szálastakarmány gépein kívül nagy mennyiségben és nagy méretválasztékban gyárt trágyaszórót, csőtörő-fosztó berendezést. Ez utóbbit nálunk nem nagyon ismerik, mert a mai mezőgazdasági technológiában a szemes betakarítás terjedt el. Ez a gép viszont csövesen, fosztva takarítja be a kukoricát, amit góréba tárolhatnak, tehát nélkülözi a szárítást. Még silóadapterek is szerepelnek a cég kínálatában, amit érdemes figyelembe venni.

Az ekéktől a markolókig sokféle terméket hozott el idén a makói székhelyű Hanki-Ker Kft. A mezőgazdasági gép- és alkatrész- kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás a kezdetek óta szinte azonos nagyságú területen állít ki az Alföldi Állattenyésztési Napokon.
– Véleményem szerint alapvetően fontos a kereskedelemben, hogy megmutassuk magunkat, hogy cégünk állandó résztvevője legyenek a piac mindennapjainak – mondta Zahorecz György műhelyvezető, aki értékesítéssel is foglalkozik. – Termékkínálatunk egy szűk részét, a helynek és az alkalomnak megfelelően hoztuk el – ezúttal több mint 25 gépet. Lassan húsz éve ismernek bennünket a gazdák, ezért is reméljük, hogy a forgalmunk is egyre jobb lesz. Az elmúlt években ugyanis jócskán visszaesett a forgalmunk, a tavalyi év különösen rossz volt. Véleményem szerint most még mindenki vár az aratásig, aztán minden bizonnyal megváltozik a helyzet. Bízunk a jövőben, talán ez a kiállítás is segít ebben. Már sokan megkerestek itt Hódmezővásárhelyen bennünket, de sok vásárlátogatóval csak az érdeklődésig jutottunk. Az idei kiállításra egy újdonságot is elhoztunk, ez pedig a HE-VA Eurotiller magágykészítő kombinátor. Ezzel a dán gyártmányú munkagéppel kötött, nehéz talajokon is különösen jó minőségű magágyat lehet készíteni. Ezzel a gépcsaláddal a keleti régiót szeretnénk lefedni. Ezen a kiállításon is rendkívül sokan felkerestek bennünket, de csak napok, hetek múlva derül majd ki, hogy a ki és mit szeretne tőlünk megvásárolni.

Tavaly óta dolgozik a cégnél Túri Zoltán területi képviselő, akihez ez a régió tartozik, így neki köszönhető, hogy a nagykőrösi székhelyű Pap-Agro Kft. Hódmezővásárhelyen is bemutatkozik a vásárlátogatóknak. – Ez tehát az első alkalom, hogy elhoztunk néhány terméket a kínálatunkból. Cégünk azért több kiállításon is megfordul, hiszen ott voltunk az Agro+Mashexpón, részt vettünk az etyeki kiállításon és Gödöllőn is találkozhattak gépeinkkel, termékeinkkel a szakemberek. Az a véleményem, ha egy ilyen vásárra jó áron elhozunk egy kiváló gépet, akkor számíthatunk a sikerre, hiszen az sok gazdának felhívja a figyelmét. Itt van például ez a kis 21 lóerős traktor, amely a közelmúltban érkezett Dél-Koreából. Rendkívül megbízható amerikai Cummins motorral szerelték, és sok extrával rendkívül barátságos áron elvihető, nettó 2 millió 450 ezer forintért. A legtöbb érdeklődő ezt a kis traktort nézegette…
– Úgy próbáljuk a termékeinket összeállítani, hogy az egyéni gazdák és a nagyobb gazdaságok is vásárolhassanak. Ügyfeleinkkel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, így folyamatos visszajelzéseket kapunk a vásárolt termékek, technológiák gyakorlati tapasztalataikról, észrevételeikről, esetleges javaslataikról. Emellett – nem csak a hódmezővásárhelyi kiállításon – széles választékot kínálunk a Vogel-Noot gépektől egészen a hazai gyártású pótkocsikig, valamint erő- és munkagépeket, különféle alkatrészeket vásárolhatnak tőlünk.

Forgács Tibor