Lapszemle

Mit húzzunk a lábunkra?

A kellemes időben mind többet kirándulunk, sétálunk, túrázunk. Mégis milyen lábbeliben induljunk útnak? A kérdés szakszerű megválaszolásában a Mauna Műhely tulajdonosa, Mosonyi Panni segített, aki idestova 11 éve vezeti a nagymarosi családi vállalkozást.

A választék óriási, a döntésnél mindenekelőtt azt gondoljuk át, milyen célra és milyen gyakran szeretnénk a lábbelit használni. A nehezebb, kissé egyenetlen, sziklás, kavicsos erdei túrákhoz a sportcipő helyett a kezdő kirándulóknak is célszerű túrabakancsot húzni, mely jól tartja, védi a bokát, lábfejet és kosz, fadarab, homok, föld sem potyog bele. A túracipő inkább nyáron és főleg akkor tehet jó szolgálatot, ha a barangolásainkat az erdő-mező ösvényein, réten át, tisztásokon, falvakon, aszfaltos úton tervezzük. A városnézéshez például kifejezetten jó választás.
A túrázáshoz viselt lábbeliből érdemes nagyjából fél mérettel nagyobbat választani, így a változó terepen is kényelmes lesz. A kézzel készült magyar termékeket gyártó Mauna Műhely a bakancsok egyéni méretezését is vállalja.
A bakancsnak és túracipőnek egyaránt a talp a legfontosabb része. A talpak mindig nyersgumi és speciális műanyag ötvözetéből készülnek, nagy különbség lehet azonban a keménységükben. A puhább talp nem csúszik, a keményebb viszont lassabban kopik, választani a tervezett használat szerint kell. A lábbeli bélésén is sok múlik. A Mauna bakancsok kivétel nélkül jól szellőző membrán vagy borjúbőr béléssel készülnek, alatta szivacsréteggel, a külső rész pedig minden esetben bőr. A Mauna bakancsok pereme, illetve a belső sarokrész – az úgynevezett harisnyafogó – is borjúbőrrel borított, hogy kellően tartós legyen.
A vízhatlanság szempontjából a legjobb választás az úgynevezett békanyelves bakancs, amiben a bélés körbefut. A jól kialakított bakancsoknál a fűzőket a bőr felső részére kívülről rögzített speciális csatokba lehet vezetni.
A lábbelik csak kellő ápolással maradnak tartósak. Az ápolást a sár és a föld eltávolításával kezdjük. A bakancsot az óvatos lemosás után levegőn hagyjuk megszáradni, és csak teljesen szárazon zsírozzuk. Habár a bőr színe ettől kicsit sötétebb, érettebb lesz, csak kedvező hatása van. Régen a túrázók és az erdészek kedvelt anyaga volt a szarvas faggyú.
A Mauna Műhelyben javítást is vállalnak. Mosonyi Panni szerint sok bakancs kerül a javítóműhelyekbe az ápolás hiányából adódó repedések miatt, melyek sajnos csak foltozással javíthatók, és a javítás helye a kisebb sérülések esetén is látható. A varrások szakadása, illetve a talp sérülése, kopása, leválása szintén javítást igényel. Ennek egy részét megelőzhetjük, ha a vásárolt cipő vagy bakancs felső és orr részén kevés a varrás. A cipő orrán húzódó keskeny gumiperem is jól véd a sérülésektől, szakadásoktól.

Boldog Rebeka