Lapszemle

Minden, ami gomba

Tavaly a kiemelkedő mennyiségű csapadék kedvezett a hazai gombafajoknak, amerre csak mentünk, minden telis-teli volt gombával. Májusban erdei csiperkét gyűjtött ünk, nyár végén fenyőpereszkével, szegfűgombával, később rizikével és rókagombával örvendeztetett meg az erdő. S aztán kaptunk ajándékba gyönyörű vargányát, és egy diónyi szarvasgombát is!

A kalaposok és a földalatt iak titokzatos világa igazi gasztronómiai csemegéket is kínál! Nem kell hozzá kincset érő szarvasgomba, hogy az erdő ezer ízét érezzük, s megbizonyosodjunk arról, hogy a Teremtőnek volt gondja arra is, hogy aki veszi a fáradtságot, és gombát gyűjt, igen nagy élvezetet leljen az elfogyasztásában! Az erdei gomba ízletesebb, zamatosabb termesztett változatainál. Ha azonban nincs kéznél gombaszakértő, maradjunk a boltban vásárolt csiperkénél, laskagombánál! A kicsit is bizonytalan önjelölt szakértők is forduljanak inkább hivatalos gombavizsgálókhoz, hiszen hazánkban több száz mérgező gombafaj él, közülük 29 mérgezése halálos.

Fogyókúrázóknak is

A gombának igen magas a víz- és fehérjetartalma. Zsiradék és szénhidrát ugyanakkor kevés van benne, aromaanyagai pedig utánozhatatlanok. Így amellett , hogy laktat, kifejezett en fogyókúrás, ízletes étel. Ehhez persze az is kell, hogy kevés hozzáadott zsiradékkal (olívaolaj) készítsük el a gombás menüt! A sütés-főzést azért előzze meg az ott honi válogatás és tisztogatás, a sérült, színeváltott részeket, hulladékot távolítsuk el és kevés folyó vízzel mossuk meg. De vigyázat, sokáig áztatva az aromaanyagok egy része is távozik! Ne felejtsük, hogy az elkészített gombás étel csak néhány napig és szigorúan hűtőben tárolandó! Ha hosszabb időre szeretnénk megőrizni, akkor fagyasszuk le vagy szárítsuk meg a nyers gombát!