Lapszemle

Mit tegyünk a hátizsákba?

Valamikor a pogácsa volt az egyik legpraktikusabb útravaló: s ha jól belegondolunk, a háziasszonyi lelemény ezt jól kitalálta. Hiszen ha bármikor útra kelni, kirándulni támadt kedve valakinek, liszt, zsír, tojás minden háznál akadt, meg egy-két kanál tejfel is a valamirevaló háztartásban, tehát az útipogácsát hamar össze lehetett ütni.

A pogácsát könnyen be lehet kapni, jól elfér a hátizsákban: nem csoda tehát, hogy napjainkban is a legnépszerűbb útravaló. Persze, mint mindent, a pogácsát is ízesíthetjük, gazdagíthatjuk kedvünk és ízlésünk szerint: lehet tepertős, vajas, káposztás, vagy éppen babos. A babos pogácsa megszólalásig hasonlít a tepertőshöz, ám a vegetáriánusoknak is kedveskedhetünk vele! A bab magas fehérjetartalma ráadásul igen hasznos a hosszú túrák alkalmával! (A babos pogácsa régi, Sopron környéki recept, a poncichterek sütötték, a né­met­ajkú szőlőművesek, akik a sorok között babot termesztettek. Nevük a Bohnenzüchter, azaz babtermelő szóból alakult át.)

 

A pogácsához hasonlóan praktikus útravaló lehet a tengeren túlról hozzánk érkezett, s manapság oly divatos muffin, amely szintén számos ízben és egyszerűen elkészíthető. Töretlen népszerűségét is ennek köszönheti: csak összekeverni, beletölteni a muffinsütő mélyedéseibe, vagy a kis papírformákba, s ha megsült, már vihetjük is magunkkal!

 

A hátizsákban persze ott a helye a szendvicseknek is, és a különféle finomságokat rejtő péksüteményeknek, friss kenyérszeleteknek. Arra azonban ügyeljünk, hogy a szendvicsbe ne tegyünk könnyen, gyorsan romló felvágottakat, sajtféléket, s gondosan csomagoljuk be! Azt talán nem is kell megjegyezni, hogy az útravalók mellett legyen külön zacskónk, amelyben a szemetet hazahozzuk magunkkal. A pogácsafélék mellé remek szendvicskrémet is kínálunk, elkészíteni gyerekjáték, és nagyon jóízű!

Jó utat kívánunk, finom falatokkal:

Halmos Monika
Fotó: Gabula Art

Babos pogácsa

 

Hozzávalók kb. 25 db-hoz: 50 dkg finomliszt, 20 dkg szárazbab, 15 dkg libazsír
(vagy vaj), 2,5 dkg élesztő, só, őrölt bors, 1 dl tejföl, 1 tojás, a kenéshez 1 tojássárgája.

A babot előző este beáztatjuk, majd bő, sós vízben puhára főzzük. A langyosra hűlt babot húsdarálón finomra daráljuk. A libazsír felét, a tejfölt, az élesztőt meg egy maréknyi lisztet jól összekeverünk és fél órán át pihentetünk. Azután megsózzuk, kevés őrölt borssal fűszerezzük, beleütjük az egész tojást és a többi liszttel együtt rugalmas tésztává dolgozzuk össze. Letakarva újabb fél órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán másfél cm vastagra nyújtjuk. Rákenjük a libazsírt meg a babpépet, és háromszor meghajtogatjuk, közben 15-15 percet pihentetjük. Végül kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket bevagdossuk, felvert tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, 200 °C-on 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Megszólalásig hasonlít zamatában a tepertős pogácsára.

Kolbászkrém házilag

 

Hozzávalók: 20 dkg füstölt kolbász, 20 dkg zsír (vagy vaj)

A kolbász bőrét lehúzzuk, húsát finomra daráljuk, és a puha zsírral (vagy margarinnal) alaposan összedolgozzuk. Kenyérre kenve, szendvicsben kínáljuk friss zöldpaprika, paradicsom vagy lilahagyma társaságában.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pizzavarázs muffin

 

A pizza mindig ellenállhatatlan. A bazsalikom, az oregánó illata, a sülő sajt aromája akkor is elcsábít, ha éppen eszed ágában sem volt falatozni. A pizzavarázs muffin éppen ezért remek uzsonnára, útravalónak, hiszen könnyen csomagolható, szállítható, s a mindig szívesen fogadott ízeket adja.

Hozzávalók: 2 tojás, 1 kiskanál só, 2 kiskanál cukor, 0,5 dl olívaolaj, 2 dl tejföl, 1 kiskanál pizzafűszer, 2 evőkanál konzerv aszalt paradicsom, 30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, a formához 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, a tetejére 8 dkg reszelt sajt.

A tojásokat verjük habosra, öntsük hozzá a tejfölt, csorgassuk bele az olajat. Ízesítsük sóval, cukorral, pizzafűszerrel, majd a sütőporral elve­gyített lisztet dolgozzuk bele. Az aszalt pa­ra­dicsomot felaprítjuk, s a masszába keverjük.
A muffinsütő mélyedésit kivajazzuk, liszttel behintjük. Kanalanként elosztjuk benne a fűszeres masszát, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük, de vigyázzunk, a sajt ne égjen meg a tetején!
Már melegen is kínálhatjuk, ha a sütés közben szálló illatok meghozzák az étvágyat…