Lapszemle

Mielőtt útra kelnénk

Itt a tavasz, irány az erdő! Még a könnyű erdei sétát is megkeserítheti azonban, ha hiányos felszereléssel, nem megfelelő ruházatban indulunk útnak, nem is beszélve a hosszabb – akár több napos – túrákról. Gondoljuk tehát jól át, mit veszünk fel és mit rakunk a hátizsákba!

Az első és legfontosabb a megfelelő ruházat, amely az időjárástól, a rovar- és csaláncsípésektől, avagy a bozótos tüskéitől egyaránt véd. Lehetőleg kerüljük a tiszta pamut ruházatot, részesítsük előnyben a korszerű szintetikus (de legalább kevert szálas) anyagból készült ruhadarabokat. Ezek ugyanis könnyebbek, és ami még talán ennél is előnyösebb: elvezetik a testtől a nedvességet és gyorsan száradnak. Annak köszönhetően, hogy a bőrünk nem érintkezik közvetlenül a nedves ruhával, eső vagy izzadás esetén is mindaddig melegen tart, amíg nincs lehetőségünk az átnedvesedett rétegeket lecserélni. Egész évben rétegesen öltözködjünk, hogy alkalmazkodhassunk az időjárás változásához.
A legjobb, ha legalább három réteget veszünk magunkra, illetve viszünk magunkkal. Az első, az úgynevezett transzfer réteg vezeti el a testünktől a nedvességet. Az azt követő thermo-réteg a mozgás hőjét tartja meg (vékonyabb, könnyű kabát vagy egy vastag pulcsi) és végül erre jöhet a szél- és esőálló, illetve szellőző vagy légáteresztő tulajdonságokkal rendelkező kabát. Alul pedig célszerű levehető szárú, cipzáras, lehetőleg túranadrágba bújni, amely nem akadályozza mozgásunkat nehezebb terep esetén. Tartalékban pedig mindig legyen nálunk még egy hőszigetelő réteg (lábunkra és felsőtestünkre egyaránt), valamint esővédő ruházat, a természetben ugyanis a kihűlés az elsődleges ellenségünk, melynek veszélye sokszorosára növekszik, ha vizesek vagyunk.
Hazai terepre általában elegendő a jobb minőségű túra félcipő. A lényeg, hogy jól tapadó, erős talpa, vízálló felsőrésze legyen, ami a bokát is tartja, védi.
A merészebb túrákra indulók azonban igazi túrabakancsot húzzanak. Soha ne induljunk túrázni vadonatúj, még nem bejáratott lábbeliben! Nagyon jó megoldás a vibram talprendszer, mert kevésbé csúszik vizes környezetben, valamint elnyeli a lépés közben keletkező rezgéseket, így hosszú távon – főleg keményebb talajon – sokkal kényelmesebb. Sziklás terepen az orrvédővel ellátott bakancs lehet hasznos.

A zokni ugyancsak sarkalatos kérdése felszerelésünknek. Az olcsó pamutzokniban ugyanis hosszabb túra vagy kirándulás esetén nedves marad az izzadt lábunk, így akár fel is hólyagosodhat pár óra után. A jó túrazokni elvezeti az izzadtságot a külső rétegekbe, ahol az elpárologhat a szintén szellőző cipőn keresztül. Sokféle speciális zokni készül télre, nyárra, lapos varrással, varrás nélkül, különféle hosszban. Egy kis kísérletezés után könnyen megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelőt.

Szintén nem elhanyagolható a megfelelő fejfedő sem, hiszen a tavaszi és az őszi évszakokban még találkozhatunk csípős reggelekkel, amikor jó hasznát vesszük a könnyű, szellőző, de meleg sapkának. Nyáron pedig egy-egy tisztás vagy fákkal nem sűrűn övezett területen kaphatunk könnyen napszúrást fedetlen fővel. Amennyiben nincs kéznél, vagy otthon felejtettük a napellenzős sapkánkat, egy könnyű kendő is hasznos lehet.

 

Hasznos tanács:
Soha ne induljunk túrázni vadonatúj, még nem bejáratott lábbeliben!

 

 

Összeállította: Boldog Rebeka