Lapszemle

Előzzük meg a tüzet!

Magyarországon évente több ezer hektár erdő- és vegetációtűz pusztít. Ezek 99 százalékát ember okozza, túlnyomórészt gondatlanságból! Az erdőtüzek miatt sokszor kell autópályákat, főutakat lezárni, de lakott területeket, tanyákat is veszélyeztetnek. Az erdőben kialakuló koronatüzek nem csupán a teljes növényzetet semmisítik meg (fákat, cserjéket, lágyszárúakat), de sok állat sem tud elmenekülni a tűz elől.

Hazánkban két kiemelt kockázatú időszak van az erdő- és vegetációtüzek szempontjából. Az első közvetlenül a hóolvadás után kezdődik és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tart. Ezek a tavaszi tüzek fordulnak elő leggyakrabban, és elsősorban a fiatal lomberdőket veszélyeztetik. A száraz nyári hónapokban pedig főleg a fenyvesek kitettek az erdőtűz pusztításának. Ezen erdőtüzek erőssége és kiterjedése jóval nagyobb, mint a tavaszi tüzeké, például a 2007-es kunfehértói erdőtűz több mint 1000 hektáron pusztított.
Közvetett módon a változó éghajlati viszonyok is befolyásolják az erdőtüzeket: megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, a keletkező erdőtüzek pedig sokkal intenzívebben égnek, nehezebb őket eloltani. Tekintettel arra, hogy a tüzek túlnyomórészét mi, emberek okozzuk, az erdőtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

Szélsőséges időjárás esetén az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőterületekre. Ez utóbbiról az erdészeti hatóság honlapján, a www.mgszh.hu oldalon és a www.erdo.hu weboldalon kaphatunk pontos információkat.

 

Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni!

 

Csikket eldobni ≤ 1 másodperc

Tüzet eloltani ≥ 100 óra

Helyreállítani ≥ 100 év


 

  • Soha ne dobj el égő cigarettacsikket!
  • Erdőben csak a kijelölt helyen gyújts tüzet!
  • Gondosan oltsd el a tüzet, használj hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújtja!
  • Igyekezz a kertedben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!
  • Tartsd be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
  • Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

     

CSAK TE SEGÍTHETSZ! ELŐZD MEG AZ ERDŐTÜZET!

Debreceni Péter – Nagy Dániel (MgSzH Erdészeti Igazgatóság)