Hírek

Ismét erdőtüzek pusztítottak Horvátországban

Újabb erdőtüzek pusztítottak a horvátországi Dalmáciában: a legsúlyosabb volt a helyzet Split-Dalmát megyében, ahol több falut is körbevett a tűz, lakóházak, olajfaültetvények, mezőgazdasági gépek váltak a lángok martalékává és egy óvoda is leégett, több helyi lakost és turistát is evakuáltak. Azonban sikerült megállítani a tüzet hétfőn késő este a horvátországi Split városának határánál.

A horvát közszolgálati televízió (HRT) jelentése szerint egész Dalmáciában húsz helyszínen hétfő hajnal óta oltották a tüzet a tűzoltók és a hadsereg. Nincs olyan helyszín a horvát tengerparton, ahonnét ne lehetett volna látni a füstöt és a lángokat, amelyek helyenként 50 méter magasra is felcsaptak.

Omis és Split között 4500 hektárnyi terület égett le, és 80 ember sérült meg, többségükben tűzoltók.

Több településen nem volt víz és áram. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tűzoltók az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek, a bóra (bura) szél miatt pedig nem tudtak felszállni repülőgépek sem délutánig. Az erdőtüzeket csak levegőből lehet eloltani.

A tűzben néhány tűzoltó is megsérült, egy 65 éves férfit pedig holtan találtak egy házban, amelyet elért a tűz, de nem tudták megállapítani, hogy a füst vagy az ijedtség okozta a halálát.

Az oltásban több mint négyszáz tűzoltó, száz tűzoltóautó, öt repülőgép és több helikopter, valamint több száz katona is részt vett. Az ország belsejéből – többek között Zágrábból is – tűzoltók siettek a tengerpartra kollégáik segítségére.

A tűz este elérte Split határát, Kamen települést. A városi közegészségügyi intézet arra kértek a lakosokat, hogy a sűrű füst és por miatt, csukják be az ablakokat és az ajtókat, valamint kapcsolják be a klímaberendezést.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök kedden reggel Splitbe érkezett.

A kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy harminc óra után sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzet. Emlékeztetett, hogy nem csak Split környékén pusztítottak a lángok. Szavai szerint „a rendszer jól reagált, és az emberek remek munkát végeztek”.

Horvátország erdeiben – főleg a tengermelléken – a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt minden évben fokozott tűzveszély alakulhat ki. A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza.

A legtöbb erdőtüzet 2007-ben regisztrálták az országban: az év június 1-je és augusztus 8-a között 750 erdőtűzhöz vezényeltek ki tűzoltókat és katonákat, ebből 177 esetben Split-Dalmát megyében. Augusztus 30-án a Kornati-szigeteken kitört tűzben 12 tűzoltó vesztette életét, arra a napra a kormány gyászt rendelt el az egész ország területére.

Forrás: MTI